Γράφει ο Ραφαήλ Παπαδόπουλος

Όλοι γνωρίζουμε πως εξελίχθηκε ο σύγχρονος κόσμος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τι θα γινόταν όμως αν στην θέση αυτού του κόσμου είχε επικρατήσει η ναζιστική Γερμανία και ο ηγέτης της ο Αδόλφος Χίτλερ;

Για εμάς αυτό φαντάζει να είναι ένα κακόγουστο αστείο. Για τους ήρωες όμως της σειράς «the man in the high castle» που ζουν αυτήν την κατάσταση είναι ο καθημερινός τους εφιάλτης. Η σειρά βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Philip K. Dick. Μια δυστοπική σειρά με μεγάλο ενδιαφέρον και μια καλή αξιολόγηση στο imdb (8,1 για όποιον ενδιαφέρεται).

Οι δυνάμεις του Άξονα έχουν κερδίσει τον πόλεμο και έχουν επικρατήσει επί της υφηλίου. Οι Η.Π.Α. είναι χωρισμένες στα τρία, την ανατολική πλευρά που ανήκει στο Γερμανικό Ράιχ και ονομάζεται the Greater Nazi Reich με «πρωτεύουσα» τη Νέα Υόρκη, την δυτική πλευρά που ανήκει στην Ιαπωνική Αυτοκρατορία, ονομάζεται Japanese Pacific States και έχει ως «πρωτεύουσα» το San Fransisco και μια λωρίδα στην μέση των δύο που ονομάζεται Neutral Zone (ουδέτερη ζώνη δηλ.) με άτυπη «πρωτεύουσα» το Denver.

Σε κάθε περιοχή υπάρχει και ένας άνθρωπος που «κάνει κουμάντο». Στην Δυτική Βόρεια Αμερική ένας από τους ανώτερους αξιωματούχος του Ράιχ ο John Smith και στην Ιαπωνική πλευρά ο υπουργός εμπορίου Tagomi είναι δύο χαρακτήρες πολύ σημαντικοί στην εξέλιξη της ιστορίας και άψογα εκτελεσμένοι από τους ηθοποιούς που τους ανέλαβαν. Η ουδέτερη ζώνη είναι μια αυτόνομη και αυτοδιοίκητη περιοχή θα έλεγα που επικρατεί το δίκαιο του ισχυρότερου. Η αφοσίωση των δύο προαναφερθέντων χαρακτήρων στα ιδεώδη των κρατών τους είναι χαρακτηριστική, υπάρχουν όμως και στιγμές αδυναμίας, όπως άλλωστε σε όλους τους ανθρώπους, γεγονός που τους οδηγεί σε διάφορα προβλήματα με την ανώτερη εξουσία.

Το Greater Nazi Reich διοικεί και έχει υπό την κυριαρχία του τη Ευρώπη, την Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ανατολική Βόρεια Αμερική ενώ η Αυτοκρατορία της Ιαπωνίας κατέχει την Ασία, την Ωκεανία και τη Δυτική Βόρεια Αμερική. Η δράση όμως της σειράς έχει ως επίκεντρο την Βόρεια Αμερική, και ως δευτερεύοντες χώρους δράσης την πρωτεύουσα της Γερμανίας και άλλες γνωστές πόλεις. Τα παλαιότερα κράτη δεν υφίστανται πλέον, έχουν αφομοιωθεί στα νέα ή έχουν καταστραφεί στο όνομα της εθνικής ενότητας.

Η ζωή έχει μια κανονικότητα στα δύο αυτά αυταρχικά κράτη – μεγαθήρια που έχουν απομείνει επί γης. Οι έρωτες είναι ένα δυνατό σημείο της σειράς, με τους διάφορους πρωταγωνιστές να ερωτεύονται και να αγαπούν εύκολα. Πολλές φορές βέβαια γίνεται και για χάρη της αποστολής τους. Η εργασία χωρίς μεγάλες απολαβές είναι ένα σύνηθες φαινόμενο. Η ελευθερία του λόγου και των πράξεων είναι ανύπαρκτη, μιας και βρισκόμαστε σε κράτη στρατοκρατούμενα και εξαιρετικά αυστηρά. Η μετακίνηση από την μία πλευρά στην άλλη ή στην ουδέτερη ζώνη είναι κάτι δύσκολο που πολλές φορές θέτει σε κίνδυνο τους χαρακτήρες. Τα προβλήματα υγείας που παρουσιάζονται σε κάποιον τον καθιστούν άξιο θανάτου, ειδικά στην ναζιστική πλευρά.

Ποιο όμως είναι το νόημα αυτής της σειράς;

Οι άνθρωποι παρόλο που βλέπουν ότι αυτός ο κόσμος δεν είναι φυσιολογικός αδυνατούν να ξεφύγουν από αυτόν και επαναπαύονται στην ειρήνη που προσφέρουν τα δύο ισχυρά κράτη. Μήπως όμως αυτή η ειρήνη είναι εύθραυστη; Ποιο θα ήταν το σημείο αιχμής που θα πυροδοτούσε έναν νέο πόλεμο; Μήπως κάποια πράξη αντίστασης; Άλλωστε και σε ποια αυταρχική παρόμοια κατάσταση δεν υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να αντισταθούν και να επαναφέρουν την ζωή στην προηγούμενη κατάσταση;

Θα καταφέρουν όμως να αφυπνίσουν τον λαό και να τον ξεσηκώσουν εναντίον των αυταρχικών καθεστώτων; Ο τρόπος για να το καταφέρουν αυτό είναι κάποιες ταινίες που κυκλοφορούν κρυφά από τις αρχές. Τις διαχειρίζεται, τις μαζεύει, τις αποθηκεύει, τις διακινεί ο άνθρωπος που αποκαλείται «the man in the high castle». Αυτός ο άνθρωπος αποτελεί φόβο και τρόμο για τον «παντοδύναμο» Χίτλερ. Μα γιατί; Γιατί αυτές οι ταινίες δείχνουν εικόνες από την ιστορία όπως την ξέρουμε, την ήττα του Χίτλερ και του Ναζισμού και την επικράτηση της ελευθερίας. Είναι η πραγματικότητα; Είναι αποκύημα της φαντασίας; Ή μήπως κάποιο παράλληλο σύμπαν; Αυτό θα το καταλάβετε στις οθόνες σας.

Απολαύστε άμεσα! Ή αν μπορείτε να περιμένετε ακολουθεί και ένας τέταρτος και τελευταίος κύκλος που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη.