Γράφει ο Ραφαήλ Παπαδόπουλος

Το Prison Break, μια επιτυχημένη αμερικανική σειρά δράσης, στον τελευταίο κύκλο της παρουσιάζεται σαν μια “Οδύσσεια” του ήρωα προκειμένου να φτάσει κοντά στην οικογένειά του και θυμίζει σε πολλά σημεία τον νόστο του Οδυσσέα, για αυτό και αποφάσισα να την παρουσιάσω και να την προτείνω με τη παρούσα δημοσίευση.

Ο βασικός ήρωας, Michael Scofield, προσπαθεί να σώσει τον αδελφό του (Lincoln Burrows) που έχει κατηγορηθεί με ψευδείς κατηγορίες και έχει καταδικαστεί σε θάνατο. Πετυχαίνει και τον δικό του εγκλεισμό στην ίδια φυλακή με τον αδελφό του. Σκοπός του είναι η απόδραση τους από εκεί προκειμένου να σωθεί ο αδελφός του από τον άδικο θάνατο. Μέσα από μια σειρά γεγονότων επιτυγχάνει το σχέδιο του. Στον δεύτερο κύκλο τα επεισόδια στρέφονται γύρω από το σχέδιο του Michael για το πώς θα εγκαταλείψουν την χώρα (Η.Π.Α.) αφού έχουν δραπετεύσει.

Ο τρίτος και ο τέταρτος κύκλος παρουσιάζουν μια σειρά από γεγονότα που γίνονται τροχοπέδη των ηρώων στην έξοδό τους από την χώρα (π.χ. εγκλεισμός του βασικού ήρωα στη φυλακή Sona, η παρουσία μιας κάστας ανθρώπων που προσπαθούν να ελέγξουν τον κόσμο [Company] κ.ά.). Αποδεικνύεται πως η φυλάκισή του ήταν οργανωμένη από την προαναφερθείσα ομάδα και προσπαθεί να συνεργαστεί μαζί τους προκειμένου να σώσει την αγαπημένη του (Sara Tancredi) αλλά και τον ανιψιό του (Lincoln Junior [L.J.]). Στο τέλος συνειδητοποιεί πως όσο και να προσπαθήσει η ομάδα θα έχει πάντα το “πάνω χέρι” και αποφασίζει να κάνει ευθεία επίθεση εναντίον της, υποκλέπτοντας το μυστικό που την κρατά δυνατή (Scylla). Τελικά τα καταφέρνει, αντιλαμβάνεται όμως πως η μητέρα του, που τη θεωρούσε χρόνια νεκρή, είναι αυτή που κρύβεται πίσω από όλα. Σε ένα επετειακό επεισόδιο επιτέλους όλα του τα προβλήματα λύνονται και παντρεύεται την αγαπημένη του Sara, η οποία περιμένει το παιδί του.

Οι περιπέτειές του όμως δεν σταματούν εκεί…

Η Sara κατηγορείται για τη δολοφονία της μητέρας του και τελικά φυλακίζεται. Η εγκυμονούσα Sara μέσα στη φυλακή πέφτει θύμα βίας από κάποιες γυναίκες φύλακες της φυλακής. Τα αίτια του ξυλοδαρμού όμως κρύβονται (και οι θεατές τα μαθαίνουν μόνο προς το τέλος του πέμπτου κύκλου) για να εκβιάσουν τον Michael να συμφωνήσει να βοηθήσει ένα αμερικανό μυστικό πράκτορα ο οποίος είχε δημιουργήσει μια υποομάδα μέσα στα ανώτατα κλιμάκια της CIA, το όνομα του οποίου είναι Poseidon.. Ο άνθρωπος αυτός θέλει να χρησιμοποιήσει την εξυπνάδα και την ευστροφία του Michael προκειμένου να ελευθερώσει έναν ισλαμιστή ηγέτη από μια φυλακή στην Υεμένη. Ο Michael για να σώσει τη Sara και το αγέννητο παιδί του “θυσιάζεται”.

Όταν ανακοινώθηκε ο πέμπτος κύκλος όλοι αναρωτηθήκαμε: Μα πως θα επανέλθει ο βασικός ήρωας στη ζωή; Η απάντηση δόθηκε όταν έγινε γνωστό ότι ο Michael βρισκόταν τόσο χρόνια σε μια φυλακή στη πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Sana΄a, με το όνομα Ogygia. Το νέο όνομα του βασικού ήρωα είναι Outis. Τα δύο πρώτα επεισόδια ονομάζονται Ogygia και Kaniel Outis.

Ο ήρωας μας τελικά καταφέρνει να αποδράσει και από αυτήν την φυλακή, όπως άλλωστε έκανε και από άλλες τόσες, και καταφέρνει να σωθεί ο ίδιος μαζί με μια ομάδα από τους συγκρατούμενούς του αλλά και τον αδελφό του που ήρθε για να τον σώσει. Εντωμεταξύ η Sara θεωρώντας τον νεκρό έχει ξαναπαντρευτεί και μεγαλώνει μαζί με τον νέο της σύζυγο, τον Jacob, τον Michael τον νεότερο (ο Michael και η Sara δεν ήθελαν ποτέ να τον αποκαλέσουν Junior). Όταν τελικά ο Michael επιστρέφει στις Η.Π.Α. προσπαθεί να προστατέψει την οικογένειά του που κινδυνεύει στα χέρια του Poseidon. Μέσα από διάφορες καταστάσεις τελικά καταφέρνει να σώσει τη Sara και τον Michael “από τα νύχια” του Poseidon και επιτέλους αυτός καταλήγει στη φυλακή. Η οικογένεια Scofield πλέον ζει ευτυχισμένη!

Η σειρά αυτή πέρα από εξαιρετική σκηνοθεσία και σενάριο που τέρπουν τον θεατή δημιουργεί την πεποίθηση ότι είναι δομημένη ως μια νέα Οδύσσεια. Μάλλον περισσότερο από επαγγελματική διαστροφή, παρατήρησα ότι στον τέταρτο και πέμπτο κύκλο της σειράς υπάρχουν στοιχεία από την Οδύσσεια του Ομήρου.

Αναλυτικότερα, στον τέταρτο κύκλο βλέπουμε να υπάρχει η Scylla, το μυστικό της Company και στον δρόμο του Michael εμφανίζεται ως εμπόδιο για την ευτυχία όπως ακριβώς και η διαβόητη Σκύλλα (μαζί με τη Χάρυβδη) στέκονται εμπόδιο στον δρόμο της επιστροφής του Οδυσσέα. Ακόμη, ο Poseidon στη σειρά είναι αυτός που τοποθετεί τα εμπόδια στον δρόμο του Michael, στον πέμπτο κύκλο. Το όνομα αυτομάτως μας παραπέμπει στον γνωστό μας θεό, τον Ποσειδώνα, ο οποίος στέκεται εμπόδιο για τον Οδυσσέα όντας θυμωμένος μαζί του, και παρά την κοινή απόφαση όλων των θεών (ραψωδία α) να επιτρέψουν στον Οδυσσέα να επιστρέψει στο σπίτι του, αυτός αντιστέκεται σθεναρά και μέχρι τη τελευταία στιγμή τοποθετεί εμπόδια στον δρόμο του αλλά και εκδικείται όποιον αποφασίσει να τον βοηθήσει. Επιπλέον, το όνομα της φυλακής στην οποία κρατείται ο Michael είναι Ogygia. Αυτό μας θυμίζει το νησί της Καλυψούς, την Ωγυγία, στην οποία ο Οδυσσέας έμεινε επτά χρόνια περίπου. Το ίδιο συνέβη και για τον Michael που αναγκάστηκε να μείνει αρκετά χρόνια στη φυλακή Ogygia. Επιπροσθέτως, οι άνθρωποι που βοηθούν τον Michael και τους υπόλοιπους να ξεφύγουν από την Υεμένη είναι μια ομάδα ανθρώπων που ζουν απομονωμένοι. Ο τίτλος του επεισοδίου είναι Phaecia, μια ακόμη εμφανής ομοιότητα με την Οδύσσεια. Οι Φαίακες είναι αυτοί που βοηθούν τον Οδυσσέα να φτάσει σπίτι όπως οι άνθρωποι αυτοί βοηθούν τον Michael να ξεφύγει από την Υεμένη με μια βάρκα και τελικά αποβιβάζεται στην Κρήτη. Ακόμη, ένας από τους φανατικούς ισλαμιστές που στέκονται εμπόδιο στον αδελφό του Michael και τους ανθρώπους που τον βοηθάνε ονομάζεται Cyclops (και όντως είναι μονόφθαλμος) μια εμφανή ομοιότητα με τον Κύκλωπα της Οδύσσειας. Επιπλεόν, το νέο όνομα του Michael είναι Outis. Σε όποιον έχει διαβάσει την Οδύσσεια έρχεται αμέσως στον νου το όνομα που ο Οδυσσέας δίνει ως απάντηση στον κύκλωπα Πολύφημο· το όνομα εκείνο είναι οὔτις που σημαίνει κανένας, για αυτό και δημιουργείται το κωμικό επεισόδιο με τον Πολύφημο μετά την τύφλωση που όταν τον ρωτούν ποιος σε τύφλωσε απαντάει ο οὔτις, δηλαδή ο κανένας.Τέλος, σημαντικό να αναφερθεί είναι το γεγονός ότι η Sara με τον γιο της και τελικά και με τον Michael ζουν στην περιοχή της Νέας Υόρκης που ονομάζεται Ithaca. Η ομοιότητα με την Ιθάκη είναι εξόφθαλμη.

Για μία σειρά με τόσο μεγάλη επιτυχία στην Αμερική είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι χρησιμοποιεί μυθολογικά στοιχεία από ένα τόσο μεγάλο για την ελληνική παράδοση έργο, την Οδύσσεια, και μάλιστα ότι παρουσιάζει τις περιπέτειες του βασικού ήρωά της ώστε να φαίνεται πως και αυτός περνά τη δική του Οδύσσεια μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη του και στην οικογένειά του.