Latest posts by Βασίλης Αναγνώστου (see all)

Με την απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ νομών να συνεχίζεται και τα περιοριστικά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας να διατηρούνται σε ισχύ, αφήνουμε για άλλη μια φορά τις Ευρωπαϊκές μας περιπλανήσεις για να ανακαλύψουμε 3 ακόμα σημεία εντός του Νομού Θεσσαλονίκης όπου μπορεί κανείς να απολαύσει έναν χαλαρωτικό περίπατο με φόντο τα φυσικά κάλλη της Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέραμε και στο προηγούμενο άρθρο, όλα τα σημεία που αναφέρονται παρακάτω βρίσκονται εντός του Νομού και έτσι είναι τυπικά “νόμιμα” για άσκηση και περίπατο αναψυχής. Φροντίστε να είστε κατάλληλα ενδεδυμένοι καθώς οι τοποθεσίες αυτές τείνουν να είναι ιδιαίτερα υγρές και λασπώδεις το χειμώνα και φυσικά συμβάλλετε στη διατήρηση της καθαριότητας και της ομορφιάς αυτών, παίρνοντας μαζί σας τυχόν σκουπίδια σας.

Δάσος Κουρί, Ασβεστοχώρι

Το δάσος Κουρί βρίσκεται έξω από το Ασβεστοχώρι, στα Ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται περίπου 1μιση χιλιόμετρο μακριά από την πλατεία του χωριού και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για περίπατο και πικ-νικ των κατοίκων του Ασβεστοχωρίου. Η πρόσβαση στο μεγάλο “ξέφωτο” του δάσους γίνεται με αυτοκίνητο ή και με περίπατο, ενώ από εκεί ο δρόμος συνεχίζει προς την κορυφή του δάσους όπου βρίσκεται το παρεκκλήσι του Προφήτη Ηλία, με την πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης από το σημείο αυτό να κόβει την ανάσα. Συνεχίζοντας προς τα Δυτικά από το ξέφωτο του δάσους, συναντάμε το καταφύγιο φυσιολατρών του δάσους Κουρί, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Τέλος, 1μιση χιλιόμετρο βόρεια του καταφυγίου βρίσκουμε το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου το οποίο είναι ανοιχτό προς προσκυνητές και επισκέπτες τις Κυριακές και σε ημέρες εορτών. Το Ασβεστοχώρι απέχει μόλις 9,5 χιλιόμετρα (περίπου 20 λεπτά) από το κέντρο της Θεσσαλονίκης με αυτοκίνητο, ενώ εξυπηρετείται επίσης από τη γραμμή 57 του Ο.Α.Σ.Θ..

Λίμνη Τριαδίου

Το χωριό Τριάδι βρίσκεται Νοτιοανατολικά της πόλης, κοντά στη Θέρμη και το ομώνυμο φράγμα Θέρμης που αποτελεί σίγουρα έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για περίπατο και πικ-νικ για τους Θεσσαλονικείς. Λιγότεροι όμως γνωρίζουν για τη λίμνη Τριαδίου, μια τεχνητή λίμνη περίπου 2μιση χιλιόμετρα από το χωριό, με την πρόσβαση σε αυτή να γίνεται οδικώς από την ανατολική έξοδο του χωριού διαμέσου χωματόδρομου. Η διαδρομή δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική για πεζοπορία, ενώ μπορεί να γίνει και με όχημα μέχρι τη θέση της λίμνης. Μεγάλος αριθμός ορειβατικών μονοπατιών συναντώνται στο σημείο αυτό, προσφέροντας στους επισκέπτες ένα πανέμορφο υδάτινο θέαμα, με τις κορυφές των γύρω λόφων να καθρεφτίζονται στα καθαρά νερά της λίμνης και το τοπίο να σε κάνει να ξεχνάς εντελώς πόσο κοντά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης βρίσκεσαι. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να επισκεφθείτε το σημείο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, φροντίστε να είστε εξοπλισμένοι και με εντομοαπωθητικό, καθώς τα νερά της λίμνης προσελκύουν μεγάλο αριθμό εντόμων. Το Τριάδι απέχει 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης (περίπου 25 λεπτά) με αυτοκίνητο και εξυπηρετείται από τη γραμμή 67 του Ο.Α.Σ.Θ. που ξεκινάει από το σταθμό ΙΚΕΑ.

Δέλτα Αξιού

Δυτικά της Θεσσαλονίκης, στα όρια του νομού, συναντάμε την κωμόπολη του Καλοχωρίου και την πρώτη εικόνα του Δέλτα. Το Δέλτα Αξιού -αν και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως ορειβατικός προορισμός- αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Χώρας μας και η εγγύτητα του στο κέντρο της Πόλης κάνει την επίσκεψη σε αυτό σχεδόν υποχρέωση από τους Θεσσαλονικείς. Εδώ η φυσική ομορφιά έχει μια εντελώς διαφορετική έννοια από την κλασική εικόνα που συνήθως έχουμε κατά νου. Μια βόλτα στους δρόμους που διασχίζουν το Δέλτα είναι ουσιαστικά μια βόλτα μέσα σε ένα έλος, μια φυσική τοποθεσία που οι άνθρωποι συνδέουν με άσχημες μυρωδιές, λάσπη ακόμα και δεισιδαιμονίες. Η άγρια ομορφιά του Δέλτα όμως, βρίσκεται στους “μόνιμους κάτοικους” της περιοχής, τα σχεδόν 300 διαφορετικά είδη πουλιών που είτε φωλιάζουν είτε “διαμένουν” προσωρινά στον υδροβιότοπο. Το Δέλτα Αξιού αποτελεί εξαιρετικό προορισμό για επίδοξους φωτογράφους άγριας ζωής και birdwatchers, ενώ οι ξύλινες καλύβες των ψαράδων της περιοχής προσφέρουν μια ακόμα όμορφη εικόνα ιδιαίτερα κατά το ηλιοβασίλεμα, σε όσους επιλέξουν να το επισκεφθούν. Εξοπλιστείτε οπωσδήποτε με εντομοαπωθητικό, καθώς η περιοχή βρίθει κουνουπιών και άλλων εντόμων. Το Καλοχώρι βρίσκεται 10 χιλιόμετρα (17 λεπτά) από το κέντρο της πόλης με αυτοκίνητο, ενώ εξυπηρετείται από τη γραμμή 40 του Ο.Α.Σ.Θ..

About Βασίλης Αναγνώστου

Ονομάζομαι Βασιλής Αναγνώστου και ζώ στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα γεωλογία στο Α.Π.Θ, μία σχολή που απαιτεί ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον και τις εξορμήσεις στην ύπαιθρο, ασχολίες που αποτελούσαν χόμπι μου ανέκαθεν. Η αγάπη μου για τα ταξίδια -και κυρίως το backpacking- πηγάζει από την ασταμάτητη δίψα μου για γνωριμίες με νέες κουλτούρες και τρόπους ζωής. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα ταξίδια ενώνουν τους ανθρώπους και ότι είναι δυνατά ακόμα και με το πολύ χαμηλά μπάτζετ, κάτι που προσπαθώ να ‘’αποδείξω’’ με την καταγραφή των προσωπικών μου περιπετειών στην Ευρώπη και -σύντομα ελπίζω- στον υπόλοιπο κόσμο!