Latest posts by Βασίλης Αναγνώστου (see all)

Αυτή τη φορά κάνουμε ένα διάλειμμα από το backpacking tour μας στην Κεντρική Ευρώπη, για να εξερευνήσουμε τρία από τα ομορφότερα σημεία του Νομού Θεσσαλονίκης όπου μπορεί κανείς να απολαύσει έναν περίπατο στη φύση και να ξεχάσει για λίγο την καθημερινή ψυχολογική πίεση της πανδημίας και της καραντίνας. Όλα τα σημεία που αναφέρονται παρακάτω βρίσκονται εντός του Νομού και έτσι είναι τυπικά “νόμιμα” για περίπατο και άσκηση! Πολλές από τις τοποθεσίες αυτές τείνουν να είναι ιδιαίτερα υγρές και λασπώδεις το χειμώνα, γι’ αυτό προετοιμαστείτε ανάλογα, με αδιάβροχα μπουφάν και καλά μονωμένα παπούτσια. Τέλος, φροντίζουμε οι τοποθεσίες αυτές να παραμείνουν τόσο όμορφες όσο τις βρήκαμε παίρνοντας τα σκουπίδια μας μαζί μας!

Άλσος Ωραιοκάστρου

Το άλσος του Ωραιοκάστρου βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ωραιόκαστρο, Βόρεια της πόλης της Θεσσαλονίκης. Περιλαμβάνει πλήθος διαδρομών σε πολύ καλή κατάσταση, με την σήμανση όμως των διαδρομών να μην αποτελεί πλέον χρήσιμη βοήθεια, καθώς πολλές ταμπέλες που οδηγούσαν τους περιπατητές σε αξιοθέατα του δάσους, όπως το πυροβολείο και το φράγμα να έχουν καταστραφεί. Οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου ξεκινούν συνήθως τις διαδρομές τους από το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, στο τέλος της λεωφόρου Δημοκρατίας, που οδηγεί από το κέντρο της πόλης στο άλσος. Το εν λόγω εκκλησάκι βρίσκεται σε λόφο που επιβλέπει ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης και χαρίζει εξαιρετικά πανοράματα στους επισκέπτες, ιδιαίτερα σε καθαρές από σύννεφα και νέφος μέρες. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην πόλη του Ωραιοκάστρου μπορεί κανείς να επισκεφθεί και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη. Η λίμνη περιβάλλεται από ένα μικρό πάρκο με παγκάκια, ιδανικά για στιγμές χαλάρωσης σε αυτήν την μικρή “όαση”. Το Ωραιόκαστρο απέχει μόλις 11 χιλιόμετρα (περίπου 20 λεπτά) από το κέντρο της Θεσσαλονίκης με αυτοκίνητο, ενώ εξυπηρετείται επίσης από τη γραμμή 56 του Ο.Α.Σ.Θ..

Καταφύγιο Χορτιάτη

Ένας από τους κοντινότερους ορεινούς προορισμούς της Θεσσαλονίκης, ο Χορτιάτης συνηθίζει να κατακλύζεται από οικογένειες και παρέες τις Κυριακές και τις αργίες, με τις ταβέρνες και τα εστιατόρια του να γεμίζουν ασφυκτικά, τουλάχιστον σε καιρούς προ πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, ο πραγματικός θησαυρός του Χορτιάτη βρίσκεται έξω από το χωριό, στο καταφύγιο του Όρους Χορτιάτη. Η ορειβατική διαδρομή για το καταφύγιο ξεκινάει ακριβώς στο σημείο όπου βρίσκεται η νότια έξοδος του χωριού, ενώ μπορεί κανείς να φθάσει με αυτοκίνητο έως το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη και να ξεκινήσει τη διαδρομή του από εκεί. Η ορειβατική διαδρομή είναι μικρής δυσκολίας και ενδείκνυται για κάθε ηλικία και βαθμό εμπειρίας, χαρίζοντας μαγευτικές εικόνες του ορεινού δάσους και παράθυρα θέας στο χωριό του Χορτιάτη και τη Θεσσαλονίκη. Το καταφύγιο στο τέλος της διαδρομής διαθέτει καφέ – εστιατόριο και είναι πλήρως οργανωμένο, ιδανικό για μερικές στιγμές ξεκούρασης πριν την επιστροφή. Για τους πιο ακούραστους, η διαδρομή συνεχίζει προς την κορυφή του Χορτιάτη, με το μονοπάτι να γίνεται σαφώς δυσκολότερο και πιο ανηφορικό. Ο Χορτιάτης απέχει 17 χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης (περίπου 25 λεπτά) και εξυπηρετείται από το συνδυασμό γραμμών 57 ή 58 και 61 του Ο.Α.Σ.Θ..

Ζαγκλιβέρι και Φαράγγι Σκάλας

Ανατολικά της Θεσσαλονίκης, σχεδόν στο κέντρο του νομού, συναντάμε την κωμόπολη του Ζαγκλιβερίου και το φαράγγι της Σκάλας. Το φαράγγι σχηματίζεται από το ομώνυμο ρέμα που “κόβει” τις βόρειες πλαγιές του όρους Χορτιάτη και συνεχίζει βόρεια προς τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη όπου και εκβάλλει. Αποτελεί ένα μέρος απαράμιλλης ομορφιάς με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με μια διαδρομή περίπου 3 χιλιομέτρων που ξεκινάει από το Πλατανόραμα, με τον ομώνυμο πολυχώρο αναψυχής να προσφέρει καφέ και σνακ στους λιγότερο προετοιμασμένους και καταλήγει σε ένα μικρό καταρράκτη. Από εκεί και πέρα, η διαδρομή συνεχίζεται εντός του φαραγγιού με το μονοπάτι να γίνεται περισσότερο δύσβατο, για ορειβάτες με μεγαλύτερη εμπειρία. Το ρέμα που διαρρέει το φαράγγι αυξάνει σε παροχή τους χειμερινούς μήνες με αποτέλεσμα να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ανά θέσεις. Ένα επιπλέον ζευγάρι παπούτσια είναι πολύ πιθανό να χρειάζεται εάν η επίσκεψη γίνει το χειμώνα. Το Ζαγκλιβέρι βρίσκεται 40 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της Θεσσαλονίκης (περίπου 45 λεπτά) και με ΚΤΕΛ από τον τερματικό σταθμό του Ο.Α.Σ.Θ. στο Λαγκαδά.

About Βασίλης Αναγνώστου

Ονομάζομαι Βασιλής Αναγνώστου και ζώ στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα γεωλογία στο Α.Π.Θ, μία σχολή που απαιτεί ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον και τις εξορμήσεις στην ύπαιθρο, ασχολίες που αποτελούσαν χόμπι μου ανέκαθεν. Η αγάπη μου για τα ταξίδια -και κυρίως το backpacking- πηγάζει από την ασταμάτητη δίψα μου για γνωριμίες με νέες κουλτούρες και τρόπους ζωής. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα ταξίδια ενώνουν τους ανθρώπους και ότι είναι δυνατά ακόμα και με το πολύ χαμηλά μπάτζετ, κάτι που προσπαθώ να ‘’αποδείξω’’ με την καταγραφή των προσωπικών μου περιπετειών στην Ευρώπη και -σύντομα ελπίζω- στον υπόλοιπο κόσμο!