Latest posts by Βασίλης Αναγνώστου (see all)

Για το επόμενο κεφάλαιο του tour μας, αφήνουμε πίσω την άκρως τουριστική Πράγα για έναν προορισμό λιγότερο δημοφιλή, την ‘’συμπρωτεύουσα’’ της Βαυαρίας, Νυρεμβέργη.

Η Νυρεμβέργη βρίσκεται στο Νοτιοανατολικό τμήμα της Γερμανίας και ανήκει στο κρατίδιο της Βαυαρίας, στο οποίο είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά την πρωτεύουσα αυτού, Μόναχο. Αποτελεί μια σημαντική ‘’φοιτητούπολη’’ της Γερμανίας με σχεδόν 40.000 φοιτητές, κάτι που επηρεάζει σημαντικά το οικονομικό, πνευματικό και πολιτιστικό της προφίλ. Παρόλα αυτά, η πόλη στέκεται στο σημείο αυτό στις όχθες του ποταμού Pegnitz εδώ και τουλάχιστον 1000 χρόνια, γεγονός που της έχει δωρίσει μια σημαντική κληρονομιά μνημείων γοτθικής αρχιτεκτονικής που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης (περίπου το 90% αυτής) ισοπεδώθηκε μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, με αποτέλεσμα να χτιστεί εκ νέου μετέπειτα. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως η Νυρεμβέργη είναι μια πόλη με μεγάλο αριθμό εκπατρισμένων Ελλήνων, συνεπώς η αναζήτηση πληροφοριών και συμβουλών κατά την επίσκεψη σας σε αυτή (εάν χρειαστεί) θα είναι ιδιαίτερα εύκολη!

Σημεία ενδιαφέροντος και αξιοθέατα:

  • Μεσαιωνική Αγορά: Η υπαίθρια μεσαιωνική αγορά της Νυρεμβέργης (Handwerkerhof Nürnberg) βρίσκεται δίπλα στην κεντρική πύλη της παλιάς πόλης, απέναντι από τον κεντρικό σταθμό τραίνων. Στα στενά πλακόστρωτα της θα βρείτε μικρά μαγαζιά με χειροποίητα σουβενίρ καθώς και παραδοσιακά Βαυαρικά εστιατόρια και μπυραρίες. Η αγορά ήταν στολισμένη για τη Χριστουγεννιάτικη περίοδο όταν την επισκέφθηκα, κάτι που σίγουρα προσθέτει στη γραφικότητα της!

  • Η παλιά πόλη και η εκκλησία St. Lorenz: Ολόκληρο το κέντρο της Νυρεμβέργης περικλείεται εντός των τειχών της παλαιάς πόλης και απλώνεται γύρω από το κάστρο αυτής. Πλακόστρωτα σοκάκια, γοτθική αρχιτεκτονική, εκκλησίες και κανάλια σε προσκαλούν να τα εξερευνήσεις, ανενόχλητος από αυτοκίνητα και μηχανάκια. Στο κέντρο της παλαιάς πόλης βρίσκουμε τον επιβλητικό Γοτθικό ναό του St. Lorenz, χτισμένος το 1400 με τα καμπαναριά του να φτάνουν σε ύψος τα 90 μέτρα. Η Λουθηρανική αυτή εκκλησία υπέστη σημαντικές ζημιές κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως αργότερα επιδιορθώθηκε πλήρως και σήμερα λειτουργεί κανονικά. Η είσοδος είναι δωρεάν, με μια προαιρετική δωρεά ενός Ευρώ να παροτρύνεται κατά την είσοδο σας, ενώ η ανάβαση στον πύργο του καμπαναριού κοστίζει 5 Ευρώ.

  • St. Sebald: Αυτό το τμήμα της παλαιάς πόλης δανείζεται το όνομα του από την ομώνυμη γοτθική Λουθηρανική εκκλησία που βρίσκεται στην πλατεία παλαιού δημαρχείου. Η εκκλησία St. Sebald στεγάζει ένα από τα αρχαιότερα όργανα του κόσμου ακόμη σε λειτουργία, καθώς και διάφορα άλλα κειμήλια θρησκευτικού χαρακτήρα, ενώ τα εντυπωσιακά βιτρό παράθυρα κρατάν συνεχώς την ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της ιδιαίτερα κατανυκτική. Εκτός από την εκκλησία του St. Sebald, σε αυτό το τμήμα της πόλης μπορεί κανείς να βρει την τρίτη σημαντικότερη εκκλησία της Νυρεμβέργης, την Frauenkirche καθώς και το αναστηλωμένο σιντριβάνι Schöner, με μορφή στήλης γοτθικού -όπως πάντα- ρυθμού. Η επίσκεψη στις εκκλησίες και στο σιντριβάνι είναι δωρεάν.

  • Κάστρο της Νυρεμβέργης: Το αυτοκρατορικό κάστρο της Νυρεμβέργης θεωρείται ένα από τα ισχυρότερα Μεσαιωνικά φρούρια της Ευρώπης και στέκεται αγέρωχο από το 1050μ.χ υπενθυμίζοντας τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που έπαιζε για την Ιερή Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία η πόλη. Το κάστρο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της παλαιάς πόλης, χτισμένο πάνω σε λόφο προσφέροντας πανοραμική θέα ολόκληρης της πόλης στους επισκέπτες του. Η πλούσια ιστορία 1000 ετών του, περιλαμβάνει τη διαμονή σε αυτό πολυάριθμων αυτοκρατόρων, τη χρήση του ως εργαλείο προπαγάνδας από το Ναζιστικό κόμμα πριν τις δίκες της Νυρεμβέργης, την μερική καταστροφή του κατά τους βομβαρδισμούς της πόλης το 1944 και την τελική αναστήλωση του και χαρακτηρισμό του ως μουσείο, όπως και λειτουργεί σήμερα. Η είσοδος στους κήπους του κάστρου είναι δωρεάν, ενώ το εισιτήριο για τους εσωτερικούς χώρους κοστίζει 5,50 ευρώ.

Προτεινόμενο κατάλυμα:Five reasons Hostel, 14€

https://www.fivereasons.de/en/home/

Μετακίνηση προς Νυρεμβέργη από Πράγα: Flixbushttps://global.flixbus.com/ ) -από 14€

Εστιατόρια/καφέ: Wirtshaus Hütt’n (Pub-εστιατόριο), Alte Küch’n / Im Keller (Παραδοσιακό Βαυαρικό Εστιατόριο), Cafe Bar Katz, Kaffee Lebemann

Προτεινόμενος χρόνος διαμονής: 1 Διανυκτέρευση

About Βασίλης Αναγνώστου

Ονομάζομαι Βασιλής Αναγνώστου και ζώ στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα γεωλογία στο Α.Π.Θ, μία σχολή που απαιτεί ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον και τις εξορμήσεις στην ύπαιθρο, ασχολίες που αποτελούσαν χόμπι μου ανέκαθεν. Η αγάπη μου για τα ταξίδια -και κυρίως το backpacking- πηγάζει από την ασταμάτητη δίψα μου για γνωριμίες με νέες κουλτούρες και τρόπους ζωής. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα ταξίδια ενώνουν τους ανθρώπους και ότι είναι δυνατά ακόμα και με το πολύ χαμηλά μπάτζετ, κάτι που προσπαθώ να ‘’αποδείξω’’ με την καταγραφή των προσωπικών μου περιπετειών στην Ευρώπη και -σύντομα ελπίζω- στον υπόλοιπο κόσμο!