Latest posts by Βασίλης Αναγνώστου (see all)

Συνεχίζουμε το budget tour μας στην Κεντρική Ευρώπη, με σημερινό σταθμό μας την πρωτεύουσα της Τσεχίας.

Η Πράγα βρίσκεται στο Βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, στην περιοχή της Κεντρικής Βοημίας και αποτελεί τον πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της Τσεχίας. Χτισμένη στις όχθες του ποταμού Vitava, η πόλη φαίνεται να κατοικείται σχεδόν αδιάκοπα, πιθανόν από το 1300 π.χ και είχε την τύχη να γλιτώσει τις καταστροφές που επέφερε ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος στην Ευρώπη, διατηρώντας έτσι ανέπαφη την πολιτιστική της κληρονομιά και την Γοτθική και Μπαρόκ αρχιτεκτονική ομορφιά της. Ως εκ τούτου, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς τουριστικά πόλεις της Ευρώπης, δεχόμενη πάνω από 8 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, κάτι που σημαίνει πως μια επίσκεψη σε αυτήν είναι ένας διαρκής αγώνας αποφυγής τουριστοπαγιδών. Μια διανυκτέρευση στην πόλη αρκεί για να δει κανείς τα σημαντικότερα αξιοθέατα αυτής σε χαμηλό budget, όμως η Πράγα έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει και κάθε παραπάνω ώρα σε αυτή, γεμίζει με αξέχαστες εμπειρίες. Τέλος, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως πραγματοποίησα προσωπικά την παρακάτω διαδρομή χωρίς κάποιο μεταφορικό μέσο (σε μια σχετικά κρύα ημέρα) και προτείνω το ίδιο και σε οποιονδήποτε άλλο, καθώς η Πράγα είναι ιδιαίτερα όμορφη και μέρος της ομορφιάς της χάνεται εάν κάποιος αποφασίσει να κυκλοφορήσει σε αυτή με μετρό και λεωφορεία.

Σημεία ενδιαφέροντος και αξιοθέατα

  • Powder tower (Prašná brána): Μία από τις αυθεντικές πύλες εισόδου στην παλιά πόλη της Πράγας, ο πύργος (ή πύλη) της πυρίτιδας είναι ένας εντυπωσιακός πύργος χτισμένος στο αρχιτεκτονικό στιλ της γέφυρας του Καρόλου, που υποδέχεται τον επισκέπτη στην παλία πόλη. Ο πύργος είναι αναβατός προσφέροντας πανοραμική θέα στην πόλη, με είσοδο σχεδόν 4 ευρώ, όμως η αντίστοιχη θέα της πόλης από τη γέφυρα του Καρόλου και το λόφο του κάστρου (και τα δύο δωρεάν) κάνει την είσοδο σε αυτόν μάλλον περιττή.

  • Η πλατεία της παλιάς πόλης: Η παλιά πόλη της Πράγας ξεκινάει από την πύλη της πυρίτιδας και αναπτύσσεται προς τα Δυτικά. Όπως και σε κάθε άλλη παλιά Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, έτσι και εδώ, αξίζει κανείς να χαθεί μέσα στα στενά πλακόστρωτα σοκάκια του παλιού κέντρου, πάντα με προσοχή καθώς η κίνηση είναι μεγάλη, και οι πιθανότητες να γίνετε θύμα “ελαφροχέρηδων” ανάλογες. Στην πλατεία της παλιάς πόλης, συναντά κανείς δύο από τα πιο δημοφιλή κτήρια της Πράγας: Την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το εντυπωσιακό Αστρονομικό ρολόι της Πράγας, ηλικίας 600 ετών και πλήρως λειτουργικό έως και σήμερα.

  • Η γέφυρα του Καρόλου: Το σύμβολο της Πράγας, η Charles bridge διασχίζει τον ποταμό Vitava και χρησιμοποιείται αποκλειστικά από πεζούς. Χτισμένη στις αρχές του 15 ου αιώνα, ενώνει την παλιά πόλη με το κάστρο και ιστορικά την Ανατολική με τη Δυτική Ευρώπη, καθιστώντας την Πράγα ως ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Ηπείρου. Η θέα της πόλης και του ποταμού από τη γέφυρα είναι εκπληκτική και η επίσκεψη σε αυτήν κατά τη δύση του ηλίου είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει κανένας επισκέπτης να χάσει.

  • Κάστρο της Πράγας: Το βασιλικό κάστρο της Πράγας με τους κήπους του, είναι το μεγαλύτερο αρχαίο καστρικό σύμπλεγμα του κόσμου, καταλαμβάνοντας μία έκταση 70.000 τετραγωνικών μέτρων. Είναι χτισμένο τον 9 ο αιώνα μ.χ και σήμερα λειτουργεί ως έδρα του πρωθυπουργού της Τσεχίας. Το σύμπλεγμα περιλαμβάνει 4 εκκλησίες και 4 παλάτια, ενώ κρυμμένα σε ένα μυστικό δωμάτιο του παλαιού παλατιού, βρίσκονται τα πετράδια της Βοημικής κορώνας, τα οποία εκτίθενται μόνο σε σπάνιες περιστάσεις. Η είσοδος στην αυλή του συμπλέγματος είναι δωρεάν τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ η αλλαγή φρουράς στις πύλες γίνεται καθημερινά στις 12:00 συνοδευόμενη από μουσική και παρελάσεις.

Προτεινόμενο κατάλυμα: Art Hole Hostel (https://www.artholehostel.com) – 14€

Σημείωση: Το πολύ ιδιαίτερο αυτό hostel αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης που προέκυψε από την πανδημία. Οι νεαροί ιδιοκτήτες της επιχείρησης έχουν ξεκινήσει μια καμπάνια crowdfunding για τη σωτηρία της. Για περισσότερες πληροφορίες για το hostel καθώς και για τους τρόπους βοήθειας σε περίπτωση ενδιαφέροντος, επισκεφθείτε την σελίδα τους.

Μετακίνηση προς Πράγα από Brno: Flixbus (https://global.flixbus.com/) – από 4€

Εστιατόρια/καφέ: Restaurase Havelka (Pub-εστιατόριο), Pivnice U Zlatého slona (Εστιατόριο), U Kunštátů (Μπυραρία), Café Alfredo

Προτεινόμενος χρόνος διαμονής: 1-2 Διανυκτερεύσεις

About Βασίλης Αναγνώστου

Ονομάζομαι Βασιλής Αναγνώστου και ζώ στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα γεωλογία στο Α.Π.Θ, μία σχολή που απαιτεί ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον και τις εξορμήσεις στην ύπαιθρο, ασχολίες που αποτελούσαν χόμπι μου ανέκαθεν. Η αγάπη μου για τα ταξίδια -και κυρίως το backpacking- πηγάζει από την ασταμάτητη δίψα μου για γνωριμίες με νέες κουλτούρες και τρόπους ζωής. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα ταξίδια ενώνουν τους ανθρώπους και ότι είναι δυνατά ακόμα και με το πολύ χαμηλά μπάτζετ, κάτι που προσπαθώ να ‘’αποδείξω’’ με την καταγραφή των προσωπικών μου περιπετειών στην Ευρώπη και -σύντομα ελπίζω- στον υπόλοιπο κόσμο!