Latest posts by Βασίλης Αναγνώστου (see all)

Το ταξίδι μας ξεκινάει από το Μπρνο, μαγευτική ‘’συμπρωτεύουσα’’ της Τσεχίας, μια πόλη σαφώς μικρότερη της Πράγας, που έχει όμως πολλά να προσφέρει σε αυτούς που επιλέγουν να την επισκεφθούν.

Το Μπρνο βρίσκεται στο Νότιο-Ανατολικό τμήμα της χώρας, στην ιστορική περιοχή της Νότιας Μοραβίας, και επισκιάζεται τουριστικά από την πρωτεύουσα Πράγα, πράγμα που σημαίνει πως αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για αυτούς που θέλουν να βιώσουν μια αυθεντική Τσέχικη εμπειρία, χωρίς τις παγίδες που κρύβει σε κάθε σοκάκι της η Πράγα.

Σημεία ενδιαφέροντος και αξιοθέατα:

  • Κάστρο Σπίλμπερκ: Χτισμένο σε ένα λόφο στο Δυτικό μέρος της πόλης, το κάστρο Σπίλμπερκ και το ομώνυμο πάρκο του, αποτελούν αγαπημένο σημείο για βόλτα και χαλάρωση για τους κατοίκους του Μπρνο. Η είσοδος στο μουσείο του κάστρου κοστίζει 50 κορώνες (2 Ευρώ) και προσφέρει στον επισκέπτη μια εξαιρετική ξενάγηση στα περίπου 800 χρόνια ιστορίας του κάστρου καθώς και μια υπέροχη πανοραμική θέα της πόλης.

  • Καθεδρικός των Αγίων Πέτρου και Παύλου: Στη νότια πλευρά της πόλης βρίσκουμε τον επιβλητικό αυτόν καθεδρικό ναό γοτθικού ρυθμού, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα της Νότιας Μοραβίας. Ο ναός χτίστηκε στον λόφο Petrov τον 14 ο αιώνα, ενώ οι 2 εντυπωσιακοί πύργοι του προστέθηκαν αργότερα στις αρχές του 20 ου αιώνα.

  • Η κεντρική πλατεία του Μπρνο: Όπως κάθε ευρωπαϊκή πόλη που σέβεται τον εαυτό της, έτσι και το Μπρνο έχει μια εξαιρετικά μεγάλη και καλαίσθητη πλατεία αγοράς, με πολλά μικρά σοκάκια που οδηγούν σε ‘’κρυμμένα’’ καφέ, μπυραρίες και εστιατόρια για όλα τα γούστα και για κάθε πορτοφόλι. Ξεχωρίζει η πλατεία της Λαχαναγοράς με το εντυπωσιακό της σιντριβάνι και τους πάγκους των μικροπωλητών. Εάν βρεθείτε εδώ στις Χριστουγεννιάτικες διακοπές, θα βρείτε τους πάγκους με τα λαχανικά να έχουν αντικατασταθεί από ένα γραφικό Χριστουγεννιάτικο χωριό, ιδανικό για να απολαύσετε ένα ποτήρι αρωματικό ζεστό κρασί και να δοκιμάσετε τα τοπικά Τσέχικα προϊόντα.

  •  Κάστρο Veveří: Το βασιλικό κάστρο Veveří βρίσκεται έξω από την πόλη του Brno (περίπου 10 χιλιόμετρα από το κέντρο), όμως η μαγευτική του εικόνα στο κατάφυτο Krnovec θα σας ανταμείψει με το παραπάνω. Στο κάστρο προσφέρονται πολλά διαφορετικά tour, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθένα, με το βασικό να κοστίζει λίγο περισσότερο από 7 Ευρώ. Επιπλέον, η τριγύρω περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία και camping, ιδιαίτερα σε πιο ζεστές περιόδους. Η μεταφορά στο κάστρο καλύπτεται από τη δημόσια συγκοινωνία της πόλης με έναν συνδυασμό Τραμ και λεωφορείων.

Προτεινόμενο κατάλυμα: Hostel mitte (http://en.hostelmitte.com/) -13€

Μετακίνηση προς Πράγα: Flixbus (https://global.flixbus.com/) -από 4€

Εστιατόρια/καφέ: Stopkova (Pub-εστιατόριο), Nok-Nok (Εστιατόριο), Malt Worm (Μπυραρία), Bavard Café, Mitte Café

Προτεινόμενος χρόνος διαμονής: 1 Διανυκτέρευση

About Βασίλης Αναγνώστου

Ονομάζομαι Βασιλής Αναγνώστου και ζώ στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα γεωλογία στο Α.Π.Θ, μία σχολή που απαιτεί ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον και τις εξορμήσεις στην ύπαιθρο, ασχολίες που αποτελούσαν χόμπι μου ανέκαθεν. Η αγάπη μου για τα ταξίδια -και κυρίως το backpacking- πηγάζει από την ασταμάτητη δίψα μου για γνωριμίες με νέες κουλτούρες και τρόπους ζωής. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα ταξίδια ενώνουν τους ανθρώπους και ότι είναι δυνατά ακόμα και με το πολύ χαμηλά μπάτζετ, κάτι που προσπαθώ να ‘’αποδείξω’’ με την καταγραφή των προσωπικών μου περιπετειών στην Ευρώπη και -σύντομα ελπίζω- στον υπόλοιπο κόσμο!