Latest posts by Βασίλης Αναγνώστου (see all)

Η Ρώμη είναι -όχι άδικα- ένας από τους δημοφιλέστερους ταξιδιωτικούς προορισμούς του κόσμου. Μέσα από εκατοντάδες χρόνια ιστορίας, η Ρώμη συνέβαλε καθοριστικά στην επιστημονική και πολιτιστική πρόοδο του δυτικού πολιτισμού και κατ’ επέκταση της ανθρωπότητας, κάτι που αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε κάθε αρχαίο κτίσμα και σοκάκι του κέντρου της. Σήμερα θα επιχειρήσουμε να χωρέσουμε όλα αυτά που έχει να προσφέρει η αιώνια πόλη μέσα σε 3 ημέρες (αποφεύγοντας ταυτόχρονα όσο μπορούμε τις τουριστοπαγίδες της!)

Ημέρα πρώτη: Το ιστορικό κέντρο

Η Αρχαία αγορά της Ρώμης. Στο βάθος φαίνεται το μνημείο Βίκτωρα Εμαννουήλ

Η Αρχαία αγορά της Ρώμης. Στο βάθος φαίνεται το μνημείο Βίκτωρα Εμαννουήλ Ξεκινάμε με το «κυρίως πιάτο», από το ιστορικό κέντρο της Ρώμης. Τα σημαντικότερα -και πιο δημοφιλή- αξιοθέατα της πόλης, όπως το Κολοσσαίο και το Circo Massimo βρίσκονται εδώ. Στην πραγματικότητα, το κέντρο της Ρώμης είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος, που περιλαμβάνει όλα τα κτίσματα που βρίσκονταν γύρω από τον λόφο Παλατίνο, ενός από τους επτά λόφους της πόλης. Υπάρχουν τουλάχιστον 3 διαφορετικές είσοδοι στο χώρο, με το λιγότερο δημοφιλή (και συνεπώς αυτόν με το λιγότερο χρόνο αναμονής) να βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά του λόφου (Biglietteria Palatino). Εντός του αρχαιολογικού χώρου, μπορεί κάποιος να θαυμάσει την αρχαία Ρωμαϊκή αγορά, το Κολοσσαίο (στο οποίο δεν χρειάζεστε επιπλέον εισιτήριο) και τους πολυάριθμους Καθολικούς ναούς που χτίστηκαν μετέπειτα, όπως την Βασιλική της Santa Franceska και των Κοσμά και Δαμιανού. Επιπροσθέτως, νότια του λόφου, βρίσκεται ο μεγάλος ιππόδρομος (Circo Massimo), ένας χώρος που πλέον χρησιμοποιείται από τους κατοίκους ως πάρκο, δημοφιλής προορισμός για τρέξιμο και πικ-νικ. Τέλος, Δυτικά του ιστορικού κέντρου συναντάμε το μνημείο Βίκτωρα Εμμανουήλ, ή αλλιώς Altare della Patria (Βωμός της Πατρίδας), ένα γιγαντιαίο Καπιτώλιο αφιερωμένο στον ομώνυμο πρώτο βασιλιά της ενοποιημένης Ιταλίας, που λειτουργεί ως πολεμικό μουσείο. Στη βάση του βρίσκεται ο τάφος του αγνώστου Στρατιώτη, ενω, εξωτερικά, μέσω ανελκυστήρα, μπορείτε να ανέβετε στην κορυφή του μνημείου και να θαυμάσετε την πόλη πανοραμικά. Στο τελείωμα της πρώτης ημέρας, μπορείτε να κατευθυνθείτε δυτικά προς την Piazza dei Cenci για φαγητό σε μια περιοχή με καλά εστιατόρια σε λογικές τιμές.

Ημέρα δεύτερη: Τα παλάτια και οι πλατείες της Ρώμης

Η Fontana di Trevi

Η δεύτερη ημέρα μας ξεκινάει στην Piazza Venezia, μπροστά από το μνημείο του Β. Εμμανουήλ. Η σημερινή διαδρομή θα μας οδηγήσει στα σημαντικότερα παλάτια (palazzos) της Ρώμης καθώς και στις πιο δημοφιλείς πλατείες της. Ξεκινώντας από τα Ανατολικά της Piazza Venezia, συναντάμε τη γκαλερί Colonna, η οποία στεγάζεται σε ένα παλάτι του 14 ου αιώνα και λειτουργεί σαν πινακοθήκη. Στα 500 μέτρα από αυτήν, βρίσκουμε ένα από τα σημαντικότερα palazzos της Ιταλικής πρωτεύουσας, το Palazzo del Quirinale και τους κήπους του. Το παλάτι αυτό αποτελεί μια από τις 3 κύριες προεδρικές κατοικίες της χώρας και είναι χτισμένο στον υψηλότερο από τους 3 λόφους της πόλης, τον Quirinale. Το εντυπωσιακό αυτό κτίσμα είναι επισκέψιμο από τουρίστες σε συγκεκριμένα δωμάτια-πινακοθήκες (ο συνολικός αριθμός των δωματίων του παλατιού είναι περίπου 1200), ενώ, εκτός από τα εκθέματα τέχνης, προσφέρει και μια εξαιρετική θέα της πόλης από τον υψηλότερο λόφο της.

Συνεχίζοντας προς τα Δυτικά, φθάνουμε σε ένα από τα πιο κοσμικά σημεία της Ρώμης, την πολυφωτογραφημένη και εντυπωσιακή Fontana di Trevi. Το σιντριβάνι είναι μονίμως “πνιγμένο” από τουρίστες, όμως τα εντυπωσιακά γλυπτά του και το μέγεθος του αξίζουν το συνωστισμό. Η περιοχή γύρω από το σιντριβάνι είναι επίσης δημοφιλής και για το treet food της, με ένα μεγάλο αριθμό από καταστήματα με σάντουιτς και αλλαντικά. Δοκιμάστε το Pane e salame!

Συνεχίζουμε Βόρεια προς την Piazza di spagna, με τα διάσημα σκαλιά της, όπου αποτελούν γνωστό σημείο συνάντησης και χαλάρωσης για ντόπιους και τουρίστες. Στην κορυφή των σκαλοπατιών συναντάμε την εκκλησία Trinità dei Monti, ενώ, ακολουθώντας τα στενά πίσω από αυτή, βρίσκουμε μια ακόμη σημαντική πλατεία, την Piazza del popolo, με τον παλαιότερο Οβελίσκο της Ρώμης και τις διάσημες δίδυμες εκκλησίες της. 

Piazza del Popolo

Από το σημείο αυτό, τελειώνουμε την ημέρα μας στη Βίλλα Borghese, και τους κήπους της. Σε αυτούς μπορούμε να συναντήσουμε ένα μεγάλο αριθμό σιντριβανιών, μικρών λιμνών, καθώς και το Βιοπάρκο της Ρώμης, σε μια έκταση 170 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, το οποίο στεγάζει ένα σημαντικό αριθμό ζώων υπό εξαφάνιση. Τέλος, αξίζει να επισκεφθείτε τη Galleria Borghese για την εξαιρετικά σημαντική συλλογή της από πίνακες και γλυπτά της αναγέννησης σημαντικών καλλιτεχνών, όπως ο Caravaggio, o Tiziano και ο Raphael.

Ημέρα Τρίτη: Πάνθεον και Βατικανό

 Η τελευταία ημέρα μας στη Ρώμη είναι αφιερωμένη στο κρατίδιο του Βατικανού, ενώ, ταυτόχρονα, θα συμπληρώσουμε το πάζλ των πλατειών της Δυτικής πλευράς του κέντρου της Ρώμης.

Ξεκινώντας και πάλι από την Piazza Venezia, αυτή τη φορά με κατεύθυνση προς τα Δυτικά, συναντάμε το Πάνθεον, τον εντυπωσιακό ναό του 1 ου αιώνα μ.Χ., ίσως το καλύτερα διατηρημένο Ρωμαϊκό κτίσμα της πόλης, με συνεχή λειτουργία από την κατασκευή του έως και σήμερα. Εδώ βρίσκεται θαμμένος ο Raphael, ένας από τους καλλιτέχνες-πρωταγωνιστές της Αναγέννησης. Ακριβώς πίσω από το Πάνθεον, στη δυτική του πλευρά, βρίσκεται η Piazza Navona, η τελευταία σημαντική πλατεία που θα επισκεφθούμε, χτισμένη και αυτή την ίδια εποχή με το Πάνθεον, με ένα εντυπωσιακό Κλασσικό σιντριβάνι στο κέντρο αυτής.

Από εδώ κατευθυνόμαστε Βόρεια και διασχίζουμε τον ποταμό Τίβερη από τη Γέφυρα Sant’Angelo, ενώ, μπροστά μας βλέπουμε το ομώνυμο κάστρο, χτισμένο το Δεύτερο αιώνα μ.Χ., το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως οχύρωση για το Βατικανό από τον 14 ο αιώνα και έπειτα. Το κάστρο λειτουργεί πλέον ως μουσείο, ενώ, το υψηλότερο σημείο του είναι προσβάσιμο για μια πανοραμική θέα του Βατικανού και της Ρώμης.

 

Castel Sant’Angelo

Περπατώντας περίπου 10 λεπτά προς τα δυτικά, φθάνουμε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου και το Βατικανό. Το παπικό κρατίδιο είναι χωρισμένο σε 3 τμήματα για τους επισκέπτες. Το μουσείο με τις συλλογές του, τα διαμερίσματα και τους κήπους του Ποντίφικα και τα αρχαιολογικά ευρήματα του Βατικανού. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του Michelangelo και του Raphael, όπως η τοιχογραφία της οροφής της Capella Sistina και το γλυπτό του συμπλέγματος του Λαοκόοντα, βρίσκονται στα μουσεία του Βατικανού. Η αναμονή στις ουρές για την είσοδο στα μουσεία είναι αρκετά μεγάλη, όμως η αναμονή αξίζει και σε ανταμείβει με το παραπάνω. Η τρίτη μέρα μας τελειώνει με μια επίσκεψη στη γειτονιά Trastavere, στην αγαπημένη γειτονιά της Ρώμης για κρασί, μπύρα και φαγητό. Τέλος, το πάρκο Gianicolo της Trastavere είναι ένα από τα καλύτερα σημεία της πόλης, μακριά από τα πολλά τουριστικά πλήθη για χαλάρωση με πανοραμική θέα της Ρώμης.

Αντί επιλόγου

Η Ρώμη, όπως πολλές άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, είναι μια πόλη που σε παρακαλάει να χαθείς στα στενάκια της και να την ανακαλύψεις από κάθε οπτική γωνία. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι μια επίσκεψη δεν αρκεί για να την βιώσεις σε όλο της το μεγαλείο -πόσο μάλλον εάν αυτή είναι για λίγες μέρες- . Έχοντας, όμως, προσωπικά ακολουθήσει το παραπάνω «Αυστηρό σχέδιο», μπορώ με σιγουριά να πω πως αυτές οι 3 μέρες θα σας δώσουν μια πολύ δυνατή γεύση της Ιταλικής Πρωτεύουσας και μια ακόμα πιο δυνατή επιθυμία να επιστρέψετε σε αυτή στο κοντινό μέλλον.

About Βασίλης Αναγνώστου

Ονομάζομαι Βασιλής Αναγνώστου και ζώ στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα γεωλογία στο Α.Π.Θ, μία σχολή που απαιτεί ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον και τις εξορμήσεις στην ύπαιθρο, ασχολίες που αποτελούσαν χόμπι μου ανέκαθεν. Η αγάπη μου για τα ταξίδια -και κυρίως το backpacking- πηγάζει από την ασταμάτητη δίψα μου για γνωριμίες με νέες κουλτούρες και τρόπους ζωής. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα ταξίδια ενώνουν τους ανθρώπους και ότι είναι δυνατά ακόμα και με το πολύ χαμηλά μπάτζετ, κάτι που προσπαθώ να ‘’αποδείξω’’ με την καταγραφή των προσωπικών μου περιπετειών στην Ευρώπη και -σύντομα ελπίζω- στον υπόλοιπο κόσμο!