Για πού το ‘βαλες καρδιά μου
μ ‘ανοιχτά πανιά
Για ποια πέλαγα ουράνια
άστρα μαγικά

τραγουδά ο Ορφέας Περίδης και κάποιοι από εμάς, ενόψει του καλοκαιριού, σχεδιάζουμε να ταξιδέψουμε κάπου. Με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο, κοντά ή μακριά, έστω και λίγες ημέρες.

Αλήθεια, έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί ταξιδεύουμε;

Για να αποκτήσουμε εμπειρίες βλέποντας κάτι διαφορετικό από τον τόπο μας και ίσως κάτι μοναδικό. Μπορεί να έχουμε δει χιλιάδες φορές τον Πύργο του Άιφελ στην τηλεόραση, είναι όμως μοναδική εμπειρία να στέκεται κανείς κοντά του και να θαυμάζει το μεγαλείο του. Να ζει από κοντά ό,τι μέχρι τώρα θεωρούσε ακατόρθωτο να το πλησιάσει. Και είναι τόσα πολλά αυτά που μπορούμε να αφηγηθούμε μετά από κάθε ταξίδι…

Για να νιώσουμε τουρίστες. Να περπατάμε αμέριμνα και ανέμελα σε δρόμους και σοκάκια, να ρωτάμε τους περαστικούς, να διαβάζουμε και να μελετάμε τους χάρτες, να κάνουμε συνάλλαγμα, ίσως και νέες γνωριμίες. Μιλώντας με τους ντόπιους συνειδητοποιούμε πως υπάρχουν πολλές διαφορετικές αντιλήψεις, κουλτούρες, συνήθειες που έχει κάθε χώρα και που δεν είχαμε καν σκεφτεί.

Για να δοκιμάσουμε επιτέλους το νόστιμο πιάτο για το οποίο φημίζεται η πόλη που θα επισκεφθούμε. Για να πιούμε άφθονο από το φημισμένο ποτό τους.

Για να βρούμε τον εαυτό μας που χάθηκε στις υποχρεώσεις, την καθημερινότητα και τα «πρέπει». Στα ταξίδια έχουμε μια αίσθηση ελευθερίας. Δεν ξέρουμε και δε μας ξέρει κανείς. Είμαστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων. Έτσι μπορούμε να ξεδιπλώσουμε τον εαυτό μας και να εκφραστούμε πραγματικά. Μας δίνεται η ευκαιρία να εκτιμήσουμε την ευγένεια, να ανταποδώσουμε με ευκολία το χαμόγελο, να μάθουμε να μην κρίνουμε κάποιον από την εμφάνισή του και, γιατί όχι, να μη διστάσουμε να χαρίσουμε μια αγκαλιά.

Ένας ακόμα λόγος που ταξιδεύουμε είναι και τα φθηνά πλέον εισιτήρια που μπορεί κανείς να βρει.Low cost εταιρείες και προσφορές αεροπορικών εισιτηρίων κάνουν δελεαστική μια κράτηση. Τα σύνορα έχουν ανοίξει σε πολλές χώρες και το διαβατήριό μας δε χρειάζεται, παρά μόνο η ταυτότητα.

Εσείς; Πότε ετοιμάζετε το επόμενο ταξίδι σας;

About Ευαγγελία Ξώνη

Ονομάζομαι Ευαγγελία Ξώνη και ζω στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα ελληνική Φιλολογία, καθώς πάντα μου κινούσε το ενδιαφέρον η σπουδαιότητα αλλά και πολυπλοκότητα της γλώσσας μας. Τελικά όμως, με κέρδισε ο κόσμος των διαφημίσεων, του marketing και της digital τεχνολογίας. Απέκτησα Professional Diploma στα Digital and Social Media συνδυάζοντας τη σωστή έκφραση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Εργάζομαι ως κειμενογράφος αναλαμβάνοντας την συγγραφή και επιμέλεια κειμένων για εταιρικούς πελάτες.