Latest posts by Βασίλης Αναγνώστου (see all)

Αυτόν τον μήνα, αφήνουμε για λίγο τους προορισμούς του εξωτερικού για να επισκεφθούμε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, λίγες μόλις ώρες από την πόλη της Θεσσαλονίκης, τις λίμνες Πρέσπες.

Ιστορία των λιμνών

Οι λίμνες μικρή και μεγάλη Πρέσπα βρίσκονται στην Δυτική Μακεδονία, στο τριπλό σύνορο μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας-Β. Μακεδονίας, και προστατεύονται από τη συνθήκη Ramsar ως Υγροβιότοπος, καθώς αποτελεί τόπο αναπαραγωγής και διαβίωσης μεγάλου αριθμού ειδών πτηνών (πολλά από τα οποία απειλούνται με εξαφάνιση) όπως είναι ο ερωδιός και ο αργυροπελεκάνος. Οι ίδιες οι λίμνες ανήκουν στην κατηγορία τεκτονικών λιμνών, δηλαδή λιμνών που σχηματίστηκαν εξαιτίας της ταπείνωσης και βύθισης του φλοιού της Γης εξαιτίας τεκτονικών δυνάμεων όπως π.Χ. ρηγμάτων, ενώ αρχικά αποτελούσαν μια ενιαία λίμνη η οποία με την πάροδο του χρόνου χωρίστηκε σε δυο με μια λεπτή λωρίδα άμμου και άλλων ιζημάτων, εξαιτίας δράσης ρυακίων και μικρών ποταμών. Η περιοχή παρουσιάζει ανθρώπινη δραστηριότητα από την Νεολιθική περίοδο (~6000 π.Χ.) και έκτοτε έχει φιλοξενήσει κάτοικους διάφορων κρατών και αυτοκρατοριών, ως επαρχία της Μακεδονικής, Ρωμαϊκής και μετέπειτα Βυζαντινής αυτοκρατορίας με Θρακικά, Ελληνικά και Σλαβικά φυλά να ζουν και να ευημερούν στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον των λιμνών.

Ταξιδεύοντας στις λίμνες

Η ευρύτερη περιοχή των Πρεσπών απέχει μόλις 2μιση ώρες από την πόλη της Θεσσαλονίκης, και ενδείκνυται για ολοήμερες Κυριακάτικες αποδράσεις. Ακολουθώντας την Εγνατία οδό και έπειτα κατευθυνόμενοι Βόρεια προς τα σύνορα η μικρή Πρέσπα ανοίγεται μπροστά μας με το νησάκι του Αγίου Αχίλλειου να ξεχωρίζει στην μέση αυτής. Το νησάκι είναι προσβάσιμο από μια πεζογέφυρα μήκους 650 μέτρων, και στεγάζει την Βασιλική του Αγίου Αχίλλειου, μια βυζαντινή εκκλησιά του 10 ου αιώνα Μ.Χ. Στο νησί υπάρχει επίσης ένας ξενώνας, ιδανικός για όσους επιθυμούν να «αποτοξινωθούν» από τους συνήθεις ρυθμούς της καθημερινότητας.

Συνεχίζουμε βορειά, προς την μεγάλη Πρέσπα και τον παραδοσιακό οικισμό των Ψαράδων. Ο δρόμος που μας οδηγεί στους Ψαράδες γίνεται σε αυτό το σημείο πιο ‘’ορεινός’’, κάτι που μας επιτρέπει να θαυμάσουμε και να φωτογραφίσουμε πανοραμικά την Μεγάλη Πρέσπα και το Όρος Βαρνούντα της Β. Μακεδονίας να καθρεφτίζεται στα νερά της.

Ο οικισμός των Ψαράδων αποτελεί το τουριστικό «κέντρο» της Ελληνικής πλευράς της μεγάλης Πρέσπας. Στους Ψαράδες μπορείτε να απολαύσετε τα τοπικά προϊόντα της περιοχής -με πρωταγωνιστές τα φασόλια Πρεσπών και τα γριβάδια που αλιεύονται στις λίμνες- και να κάνετε βαρκάδα με πλάβα -την χαρακτηριστική ξύλινη βάρκα των Πρεσπών-. Από το σημείο αυτό ξεκινάει επίσης ένα μονοπάτι μήκους 5 χιλιομέτρων για το ακρωτήρι Ροτι, δυτικά του οικισμού. Η διαδρομή ακολουθεί τις όχθες της μεγάλης Πρέσπας και καταλήγει στο απομονωμένο υπερυψωμένο ακρωτήρι για μια πανοραμική ματιά στην αχανή λίμνη.

Τελευταία στάση της διαδρομής μας περνώντας τον δρόμο της επιστροφής, αποτελεί το χωριό Αγ. Γερμανός. Ο Αγ. Γερμανός αποτελεί την ¨Πρωτεύουσα¨ των Πρεσπών, και τον πιο κοσμικό οικισμό της περιοχής, με καφέ, ταβέρνες και πληθώρα ξενοδοχείων και ξενώνων. Λίγο βορειότερα του χωριού βρίσκουμε τον ομώνυμο γραφικό νερόμυλο του χωριού, ο οποίος έχει συντηρηθεί και αποκατασταθεί πλήρως και αποτελεί και αυτός ένα από τα χαρακτηριστικά αξιοθέατα της περιοχής.

Αντί επιλόγου

Μια εκδρομή στις μαγευτικές Πρέσπες αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για χαλάρωση και διαφυγή από τους φρενήρεις ρυθμούς της καθημερινότητας. Είτε τις επισκεφθείτε στα πλαίσια μιας εκδρομής στη Δυτική Μακεδονία (οι εξίσου όμορφες πόλεις της Φλώρινας και της Καστοριάς απέχουν περίπου 60 χιλιόμετρα η κάθε μια από την περιοχή) είτε αποφασίσετε να έρθετε αποκλειστικά για αυτές, οι Πρέσπες θα σας μείνουν αξέχαστες και σίγουρα θα επιστρέψετε σύντομα σε αυτές!

Πληροφορίες για τη διαμονή σας στις Πρέσπες:

 http://www.prespes.gr/prespa/index.php/2015-05-03-15-45-22

About Βασίλης Αναγνώστου

Ονομάζομαι Βασιλής Αναγνώστου και ζώ στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα γεωλογία στο Α.Π.Θ, μία σχολή που απαιτεί ενασχόληση με το φυσικό περιβάλλον και τις εξορμήσεις στην ύπαιθρο, ασχολίες που αποτελούσαν χόμπι μου ανέκαθεν. Η αγάπη μου για τα ταξίδια -και κυρίως το backpacking- πηγάζει από την ασταμάτητη δίψα μου για γνωριμίες με νέες κουλτούρες και τρόπους ζωής. Πιστεύω ακράδαντα ότι τα ταξίδια ενώνουν τους ανθρώπους και ότι είναι δυνατά ακόμα και με το πολύ χαμηλά μπάτζετ, κάτι που προσπαθώ να ‘’αποδείξω’’ με την καταγραφή των προσωπικών μου περιπετειών στην Ευρώπη και -σύντομα ελπίζω- στον υπόλοιπο κόσμο!