Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των κινητών είναι ότι η στάθμη της μπαταρίας τους πέφτει γρήγορα και όσο περισσότερο χρησιμοποιείται το κινητό, τόσο γρηγορότερα εξαντλείται η μπαταρία. 

Ωστόσο, κανένας δε διαφωνεί ότι υπάρχουν και συνήθειες των χρηστών που καταστρέφουν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που έχουν τα smartphones με αποτέλεσμα αυτές να εξαντλούνται ακόμη γρηγορότερα. 

Το πιο συχνό λάθος που κάνουν σχεδόν όλοι και βλάπτει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του κινητού είναι ότι το αφήνουν για ώρα στο φορτιστή και εφόσον έχει φορτιστεί στο 100%. Οι περισσότεροι έχουν τη συνήθεια να συνδέουν το κινητό τους στο φορτιστή πριν κοιμηθούν και να το αφήνουν εκεί όλη νύχτα. Επίσης πολλοί όταν το βάζουν για φόρτιση κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ξεχνούν εκεί για ώρες. Με αυτόν τον τρόπο, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, επιταχύνετε τη διαδικασία γήρανσης των μπαταριών λιθίου. Αυτή η κακή συνήθεια έχει ως αποτέλεσμα να παλιώνει τη μπαταρία ιόντων λιθίου, καθώς τα χημικά που περιέχει αλλάζουν και καθίστανται λιγότερο αποτελεσματικά στο να αποθηκεύουν, να διατηρούν και να παρέχουν ενέργεια στη συσκευή σας. Βεβαίως, όλες οι μπαταρίες ιόντων λιθίου έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής. Ανεξαρτήτως του τι κάνει κανείς, η μπαταρία του κινητού θα πέσει καθώς τη χρησιμοποιεί. Η μοναδική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι ο χρήστης να προσέξει από την αρχή την μπαταριά του κινητού του, έτσι ώστε να επιβραδύνει τη «γήρανση» της.

Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτών που αγοράζουν κινητό τηλέφωνο κάθε χρόνο, σίγουρα το να προσέχετε πολύ τη μπαταρία του κινητού σας δεν χρειάζεται να είναι πρώτη σας προτεραιότητα. Αν ανήκετε, όμως, στην κατηγορία αυτών που παίρνουν ένα κινητό τηλέφωνο και το κρατάνε για χρόνια, τότε σίγουρα χρειάζεται να είστε προσεκτικοί με την μπαταρία του και να πάψετε να το βάζετε στο φορτιστή πριν κοιμηθείτε και να το βγάζετε το πρωί, μόλις ξυπνήσετε. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα που όλοι συμφωνούν ότι κάνουν κακό στη μπαταρία των κινητών τηλεφώνων. Αρχικά, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η πλήρης αποφόρτιση του κινητού τηλεφώνου. Δηλαδή φορτίστε το πριν καταλήξει να κλείσει λόγω έλλειψης μπαταρίας. Επίσης, οι ειδικοί συνιστούν η στάθμη της μπαταρίας να παραμένει μεταξύ των ποσοστών 50 και 80%. Τέλος, μια ακόμα λύση, για την καλύτερη συντήρηση της μπαταρίας, είναι η αποφυγή των ακραίων θερμοκρασιών.