Στην αγορά θα βρείτε μια πληθώρα από laptops τα οποία θα είναι κατάλληλα για εσάς εάν αυτό που κάνετε είναι να περιηγείστε στο διαδίκτυο, να παρακολουθείτε βίντεο και να επεξεργάζεστε αρχεία. 

Να γνωρίζετε όμως ότι οι κατασκευαστές Η/Υ έχουν μειώσει τα χαρακτηριστικά τους έτσι ώστε να πετύχουν συμφέρουσες τιμές για τους αγοραστές.

Παρακάτω θα δούμε τι θα πρέπει να προσέχει κανείς όταν πάει να κάνει μια αγορά ενός laptop.

Λειτουργικό Σύστημα

Οι επιλογές σας σε λειτουργικό σύστημα είναι 3: Τα νέα Windows 10 της Microsoft, το Linux και το λειτουργικό σύστημα της Google, Chrome OS. Τα Windows 10 είναι ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα το οποίο έχει μεγάλη γκάμα προγραμμάτων, ενώ τυπικά τα laptop που “τρέχουν” Chrome OS είναι πιο ελαφριά λόγο της απλότητας τους. Τα laptops με Chrome OS, έχουν την ονομασία Chromebooks. Η λειτουργία τους είναι παρόμοια με ένα tablet και είναι κατάλληλα για περιήγηση στο διαδίκτυο και για emails. Αν πάλι προτιμάτε ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα το οποίο να μπορεί να παίξει διαδικτυακά παιχνίδια τότε θα πρέπει να προτιμήσετε ένα με Windows 10. Αν δεν σας ενδιαφέρουν τόσο τα παιχνίδια, τότε μπορείτε να δείτε και το ενδεχόμενο για κάποιο linux laptop.

Οθόνη

Ένα χαμηλής τιμής laptop θα σας παρέχει ανάλυση 1366 x 768 ή 1280 x 800 pixels. Δεν θα έχετε την δυνατότητα να βλέπετε Full HD βίντεο αλλά θα μπορείτε να παρακολουθήσετε άνετα βίντεο στα 720p (HD).

Σκληρός Δίσκος

Να είστε σίγουροι πως δεν θα βρείτε κάποιον πολύ γρήγορο και δυνατό σκληρό δίσκο σε αυτές τις τιμές. Ο αποθηκευτικός χώρος θα είναι από τα 250GB έως το 1TB.

Μνήμη RAM

Ένα laptop χαμηλής τιμής ενδέχεται να έχει μνήμη RAM 4GB, η οποία αρκεί για τα Windows 10. Κάποιοι άλλοι όμως μπορεί να έχουν μόνο 2GB μνήμης η οποία θα κάνει τον υπολογιστή αρκετά αργό. Τυπικά ένα laptop χαμηλής τιμής έχει την μνήμη RAM ενσωματωμένη επάνω στην μητρική του κάρτα με αποτέλεσμα να μην έχουμε την δυνατότητα της αναβάθμισης.

Επεξεργαστές

Οι επεξεργαστές AMD A4/A6/A8 και οι Intel Celeron και Pentium είναι οι πιο αναμενόμενοι σε laptops τέτοιας κατηγορίας. Τους επεξεργαστές AMD A4 και Intel Celeron θα τους βρείτε σε laptops χαμηλότερης κατηγορίας και τους ΑΜD A6/A8 και Intel Pentium που παρέχουν λίγο καλύτερες επιδόσεις θα τους βρείτε σε κάπως ακριβότερα laptops. Οι διαφορές ανάμεσα στους δύο επεξεργαστές είναι ότι οι Intel θα “τρέχουν” καλύτερα τις καθημερινές σας εφαρμογές όπως το Microsoft Word και οι AMD έχουν καλύτερες επιδόσεις στα γραφικά.

Θύρες και κάρτες δικτύου

Το Wi-Fi είναι κάτι το οποίο παρέχουν όλα τα laptops από το πιο φθηνό μέχρι και το πιο ακριβό. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι να υποστηρίζει την τελευταία έκδοση Wi-Fi 802.11ac. Όσο για τις θύρες θα πρέπει να έχει USB 3.0, USB 2.0, HDMI και θύρα κάρτας SD. Οι θύρες USB τύπου C είναι μια νέα τεχνολογία και είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να τις βρείτε σε laptops.

Τέλος, το σημαντικότερο στην αγορά ενός laptop είναι να διαλέξουμε ένα μηχάνημα το οποίο να είναι αντάξιο των προσδοκιών μας και σε καμία περίπτωση να μη χαλάσουμε τα χρήματα μας για ένα μηχάνημα το οποίο δεν μας χρειάζεται.