Σίγουρα όταν κάποιος ακούει για το «χτίσιμο» ενός υπολογιστή, φαντάζεται μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Αρκεί να γνωρίζει κάποιος τα βασικά πράγματα και να είναι διατεθειμένος να «λερώσει» τα χέρια του.

Τα βασικά που χρειάζεται να ξέρει κάποιος πριν μπει στη διαδικασία να φτιάξει έναν καινούργιο υπολογιστή, είναι τα υποσυστήματα που χρειάζεται ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής για να λειτουργήσει ομαλά, καθώς και η συμβατικότητα μεταξύ τους.

Αρχικά, όλα τα κομμάτια του υπολογιστή τοποθετούνται μέσα στο κύριο κουτί, το οποίο, εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του συστήματος, τις σωστές θερμοκρασίες, καθώς επίσης κράτα την σκόνη μακριά.

Βασικό κομμάτι και η καρδιά του μηχανήματος, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι η μητρική κάρτα (motherboard). Πάνω σε αυτή τοποθετούνται όλα τα επιμέρους συστήματα, για τα όποια θα μιλήσουμε παρακάτω. Πάνω στη μητρική κάρτα τοποθετούμε τις μνήμες RAM, οι οποίες είναι απόλυτα απαραίτητες για τη λειτουργία του υπολογιστή. Τα αρχικά της μνήμης RAM προέρχονται από το Random Access Memory (Μνήμη τυχαίας προσπέλασης), και σε αυτήν αποθηκεύονται δεδομένα και προγράμματα που πρόκειται να εκτελεστούν ή να υποστούν επεξεργασία. Τα δεδομένα μένουν αποθηκευμένα στην RAM για όσο χρόνο χρησιμοποιούνται από κάποιο λογισμικό ή από τον χρήστη. Μόλις περάσει αυτό το χρονικό διάστημα είτε αντικαθίστανται από άλλα δεδομένα, είτε διαγράφονται. Η χωρητικότητα της μνήμης RAM είναι πολύ σημαντική διότι όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο πιο πολλά προγράμματα  θα μπορούν να εκτελεσθούν ταυτόχρονα και έτσι η συσκευή μας θα είναι πιο γρήγορη. Οι υπολογιστές  ξεκίνησαν με πολύ μικρές μνήμες RAM 12 Bytes – 3 Kbytes. Σήμερα έχουμε φτάσει στο σημείο να μιλάμε για 16 και 32 GB.

Επόμενο υποσύστημα είναι ο επεξεργαστής ή Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας (Central Processing Unit ή CPU) είναι ουσιαστικά ο εγκέφαλος ενός υπολογιστή. Εδώ ο όρος υπολογιστής χρησιμοποιείται με την ευρεία του έννοια και δεν αναφέρεται μόνο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει καταστήσει απαραίτητη την παρουσία επεξεργαστών σε διάφορες συσκευές, εκτός από τους υπολογιστές, όπως σε tablets, κινητά, τηλεοράσεις, ρολόγια αλλά και καφετιέρες, ψυγεία , πλυντήρια κλπ. Οι κυρίαρχοι κατασκευαστές επεξεργαστών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές παγκοσμίως είναι η Intel και η AMD, ενώ οι Apple, NVIDIA και Qualcomm κατασκευάζουν επεξεργαστές για φορητές κυρίως συσκευές (tablets, smartphones κλπ.) Ο επεξεργαστής για να λειτουργήσει κανονικά χρειάζεται μια ψύχτρα για να μην υπερθερμαίνεται. Συνήθως η ψύχτρα περιλαμβάνεται μέσα στη συσκευασία του επεξεργαστή.

Το τροφοδοτικό(power supply) είναι απαραίτητο για τη λειτουργιά του υπολογιστή. Είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που μετατρέπει την τάση του δικτύου στην απαιτούμενη τάση και τύπο ρεύματος (εναλλασσόμενο ή συνεχές) που είναι κατάλληλο για τη λειτουργία μιας ηλεκτρονικής συσκευής. Για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού υπολογιστή απαιτείται συνήθως συνεχής τάση. Τα δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας παρέχουν εναλλασσόμενη τάση. Ανάλογα τις απαιτήσεις του υπολογιστή χρησιμοποιούμε και το αντίστοιχο σε watt τροφοδοτικό.

Ακόμη, η κάρτα γραφικών είναι ένα τμήμα του υπολογιστή, το οποίο λαμβάνει δεδομένα από την Κεντρική Μονάδα Επεξεργασίας(CPU) για να τα μετατρέψει σε εικόνα, η οποία θα προβληθεί στην οθόνη. Η κάρτα γραφικών είναι μια πλακέτα κυκλωμάτων, η οποία περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή και κυκλώματα μνήμης RAM. Διαθέτει επίσης ένα μικροκύκλωμα (chip) εισόδου / εξόδου (BIOS), το οποίο αποθηκεύει τις ρυθμίσεις της κάρτας και εκτελεί διαγνωστικά για τη μνήμη, την είσοδο και την έξοδο κατά την εκκίνηση του συστήματος. Ο επεξεργαστής γραφικών της κάρτας, που ονομάζεται μονάδα επεξεργασίας γραφικών (Graphics Processing Unit, GPU), είναι παρόμοιος με τον επεξεργαστή ενός υπολογιστή. Μια GPU, ωστόσο, έχει σχεδιαστεί ειδικά για την εκτέλεση των πολύπλοκων μαθηματικών και γεωμετρικών υπολογισμών που είναι απαραίτητοι για την απόδοση γραφικών. Αν θέλουμε έναν υπολογιστή ικανό να παίξει παιχνίδια η κάρτα γραφικών είναι απαραίτητη.

Τέλος, για την αποθήκευση δεδομένων και για να «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα του υπολογιστή (συνήθως windows/ macOS/ linux) είναι απαραίτητος ένας μηχανικός δίσκος αποθήκευσης (HDD), ή ένας (SSD). Η διαφορά ανάμεσα σε αυτούς τους δυο τρόπους αποθήκευσης είναι η χωρητικότητα που μετριέται σε GB και οι ταχύτητες επεξεργασίας των δεδομένων. Ο SSD είναι κατά πολύ γρηγορότερος από έναν HDD δίσκο αλλά ο HDD παρέχει μεγαλύτερη χωρητικότητα σε GB.

Ωστόσο, πριν ξεκινήσουμε την έρευνα μας είναι σημαντικό να ορίσουμε έναν βασικό προϋπολογισμό (budget), ο όποιος θα είναι ο «οδηγός» μας στην επιλογή των υποσυστημάτων.