Χαρά, ενθουσιασμός και ίσως άγχος για το μεγάλο νέο της εγκυμοσύνης. Ένα τσουνάμι αγάπης, προσμονής μόλις έρχεται το παιδί. Και μετά από λίγο δάκρυα, απομάκρυνση, στεναχώρια. Τι είναι η επιλόχεια κατάθλιψη λοιπόν που χτυπάει λίγο μετά την γέννα και δημιουργεί τόσο δύσκολα και ανάμεικτα συναισθήματα;

Τι είναι όμως η επιλόχεια κατάθλιψη; Είναι στην ουσία η κατάθλιψη (άλλες φορές πιο ήπια αλλά μπορεί να είναι και πολύ βαθιά) που μπορεί να περάσει μια μητέρα αφού γεννήσει το παιδί της. Στατιστικά το 10% ή 1 στις 10 γυναίκες περνάει επιλόχεια κατάθλιψη. Τα συμπτώματα είναι αυτά της κατάθλιψης, με αίσθημα λύπης, δυστυχίας, συναισθηματικής απομάκρυνσης. Όλα αυτά φέρνουν ως επακόλουθο και μεγάλο αίσθημα ντροπής και σύγχυσης για τη νέα μαμά καθώς είναι αδιανόητο για τον κόσμο μια μητέρα να μην “αγαπάει” το παιδί της. Φυσικά τα συμπτώματα έχουν επίδραση και στην καθημερινή λειτουργία του ατόμου, παρουσιάζοντας μεταβολές στην διατροφή, τον ύπνο, τις δραστηριότητες αλλά και επηρεάζοντας τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

Όπως και στην κανονική κατάθλιψη, οι αιτίες δεν είναι ξεκάθαρες. Οι ορμόνες, άλλα ψυχολογικά προβλήματα, το περιβάλλον αλλά και η κληρονομικότητα είναι κάποια από τα πολλά που μπορούν να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση της επιλόχειας κατάθλιψης. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι πολύ σημαντικό η μητέρα να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα καθώς πέρα από την ίδια επηρεάζει και το ίδιο το παιδί. Λόγω και της συναισθηματικής απομάκρυνσης που μπορεί να φέρει και φυσική απομάκρυνση, το νεογέννητο το οποίο επηρεάζεται απόλυτα από τη συναισθηματική διάθεση της μαμάς, μπορεί να παρουσιάσει και αυτό συναισθηματικά προβλήματα ή αργότερα και προβλήματα κοινωνικοποίησης.

Η καλύτερη μέθοδος για να αντιμετωπίσει μια μητέρα την επιλόχεια κατάθλιψη είναι ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμάκων, πέρα από την καθημερινή φροντίδα του εαυτού της. Το περιβάλλον παίζει επίσης πολύ μεγάλο ρόλο με τη στήριξη του συζύγου να είναι ίσως πιο σημαντική από ποτέ. Αυτή πρέπει να γίνεται χωρίς επικριτικό τρόπο αλλά με κατανόηση και στοργή προς την σύντροφό του.

Όπως λέω στις μητέρες, για να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα το παιδί πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα η μαμά. Όταν το ζευγάρι δημιουργεί ένα όμορφο πλαίσιο σωστής και καλής επικοινωνίας, αλληλοφροντίδας και αγάπης τότε ό,τι και να προκύψει μπορεί να ξεπεραστεί.

Βιβλιογραφία:


  • Robert S. Feldman(2011). Εξελικτική Ψυχολογία, Διά βίου ανάπτυξη. Αθήνα: Gutenberg.

About Άρης Κωστόπουλος

Σπούδασα πάνω στα Παιδαγωγικά, την Κλασική Μουσική, την Συμβουλευτική και το Play Therapy σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Αθήνα. Είμαι μέλος του PTI (Play Therapy International). Το 2019 δημιούργησα το Open Voice με σκοπό να βρουν "στέγη" νέοι άνθρωποι που θέλουν να εκφράσουν τα ενδιαφέροντα, τις απόψεις και τις γνώσεις τους πάνω σε - κατά κύριο λόγο - επιστημονικά ζητήματα. Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο μου συγγραφικό έργο "Όταν οι πόρτες κλείνουν".