Μια νέα χρονιά ξεκινάει και είναι η καλύτερη αφορμή για να βελτιωθούμε ως άνθρωποι. Σήμερα θα δούμε λίγα πράματα που μπορούμε να λέμε ως γονείς, λόγια τα οποία θα μας φέρουν πιο κοντά στα παιδιά μας και θα τους δώσουν την ασφάλεια και την κατανόηση που χρειάζονται.

Τι μπορούμε λοιπόν να λέμε στα παιδιά μας όταν κάνουν κάτι καλό; Όταν κάνουν όμως και κάτι που δεν επιτρέπεται. Όταν θα βοηθήσουν, όταν θα φοβηθούν ή θα θυμώσουν. Αρχικά το βασικότερο που έχουμε να θυμόμαστε είναι ότι ποτέ μα ποτέ δεν απορρίπτουμε τα συναισθήματα του παιδιού. Ακόμα και αν για εμάς φαίνεται πολύ λάθος να νιώθει το παιδί για παράδειγμα θυμωμένο.

Επομένως, μερικές μόνο εκφράσεις που αν βάλουμε στην καθημερινή μας επικοινωνία με τα παιδιά μας θα δούμε την σχέση μας να γίνεται πιο ποιοτική:

  • Σε αγαπώ! Η τόσο σημαντική, μαγική αλλά και δύσκολη πολλές φορές λέξη. Φροντίστε να τους το λέτε. Η επιβεβαίωση του συναισθήματος είναι εξαιρετικά σημαντική για όλους τους ανθρώπους, είτε παιδιά είτε ενήλικες. Σαφώς θα πρέπει να συνοδεύονται και από πράξεις που δείχνουν αγάπη για να μη μείνει η λέξη στο επίπεδο της αερολογίας.
  • Έκανες πολύ καλή δουλειά! Τα παιδιά έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη επιβεβαίωσης απ’ ότι οι ενήλικες για αυτό που κάνουν. Είναι ο τρόπος να χτίσουν αυτοπεποίθηση σε μια βάση άνευ όρων αγάπης. Δεν περιμένουμε μόνο ένα απόλυτα πετυχημένο αποτέλεσμα για να πούμε αυτή τη φράση.
  • Τι πιστεύεις για αυτό; Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε τα παιδιά μας “εντός” των αποφάσεων για τη ζωή και την καθημερινότητα της οικογένειας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να εντάξουμε τα παιδιά στις αποφάσεις αλλά και να τους δείξουμε πόσο σημαντικά είναι για την οικογένεια.
  • Σε ευχαριστώ για τη βοήθεια! Όχι, επειδή είναι παιδί δεν σημαίνει ότι ΠΡΕΠΕΙ να κάνει πάντα ότι λέμε. Ακόμα και αν εμείς ως ενήλικες γνωρίζουμε κάποια πράγματα περισσότερο, καλό είναι να δείχνουμε την εκτίμηση μας για την βοήθεια που μας προσφέρουν και να μην την θεωρούμε αυτονόητη. Έτσι θα “χτίσουν” και τα ίδια τα παιδιά ένα πιο ισχυρό αίσθημα εκτίμησης για την δικιά τους ζωή.
  • Τι νιώθεις για αυτό; Πολλές φορές τα παιδιά κλαίνε. Άλλες θυμώνουν και φωνάζουν. Συχνά πέφτουμε στην παγίδα να θυμώνουμε όχι τόσο με αυτό που έγινε αλλά με την ίδια την αντίδραση του παιδιού. Μην ξεχνάμε όμως ότι το παιδί εκείνη την στιγμή βιώνει πολύ δυνατά και αρνητικά συναισθήματα και μας έχει ανάγκη. Μένουμε μαζί του όσο υποφέρει χωρίς να συζητάμε, μιας και ακόμα δεν είναι σε θέση για κάτι τέτοιο. Όταν όμως ηρεμήσει δείχνουμε το ενδιαφέρον μας και την κατανόηση για τα συναισθήματά του. Μόνο έτσι θα μπορέσει και το ίδιο να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του και να μη νιώσει τη ματαίωση των όσων νιώθει.

Αυτές είναι μόνο λίγες από τις πολλές φράσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε την σχέση μας με το παιδί μας αλλά και να το βοηθήσουμε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Στη νέα χρονιά λοιπόν, εύχομαι όλοι να γίνουμε λίγο πιο δημιουργικοί, λίγο πιο αποτελεσματικοί και λίγο πιο καλοί. Προς όλους και για όλους.

About Άρης Κωστόπουλος

Σπούδασα πάνω στα Παιδαγωγικά, την Κλασική Μουσική, την Συμβουλευτική και το Play Therapy σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Αθήνα. Είμαι μέλος του PTI (Play Therapy International). Το 2019 δημιούργησα το Open Voice με σκοπό να βρουν "στέγη" νέοι άνθρωποι που θέλουν να εκφράσουν τα ενδιαφέροντα, τις απόψεις και τις γνώσεις τους πάνω σε - κατά κύριο λόγο - επιστημονικά ζητήματα. Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο μου συγγραφικό έργο "Όταν οι πόρτες κλείνουν".