Η Ψυχολογία και η Φιλοσοφία σε κάποιους φαίνονται ως δύο έννοιες ασύνδετες, η μια συγκεκριμένη και η άλλη γενική, στη μια έχουμε να κάνουμε με ψυχικά ασθενείς ενώ στην άλλη με αφηρημένες έννοιες. Είναι όμως έτσι;

 Προφανώς και δεν είναι. Η Ψυχολογία ως επιστήμη, είτε στη θεωρία είτε στην πράξη, έχει ως στόχο την κατανόηση των σκέψεων και των συναισθημάτων του ανθρώπου. Με δυο λόγια την κατανόηση του ίδιου του ανθρώπου. Για να το πετύχει αυτό κάποιος πρέπει να μπορεί να κατανοήσει έννοιες που είναι σημαντικές για την ανθρωπότητα και ξεφεύγουν από τα στενά όρια της ψυχής. Έννοιες που πολύ συχνά μπορεί να μοιάζουν άσχετες αλλά σε καμια περίπτωση δεν είναι.

 Η Ψυχολογία δεν βασίζεται απλά στη Φιλοσοφία. Γεννήθηκε από αυτήν και συνεχίζουν να πορεύονται μαζί. Τα ζητήματα του εαυτού μας, της ταυτότητας, ποιοι είμαστε και που πάμε, τι θέση έχουμε στον κόσμο, οι ανθρώπινες σχέσεις αλλά και πολλά άλλα. Όλα είναι ένας συνδυασμός ζητημάτων της Ψυχολογίας και της Φιλοσοφίας.

 Πολλοί φιλόσοφοι μιλήσαν για ζητήματα με τα οποία καταπιάστηκαν μετέπειτα πολλοί ψυχίατροι/ψυχολόγοι. Η ηρεμία της ψυχής, η έννοια της συνείδησης, το υπαρξιακό άγχος. Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Επίκουρος, Νίτσε, Σπινόζα από τη μία και Freud, Jung, Rogers από την άλλη (φυσικά είναι απλά παραδείγματα και υπάρχουν ακόμα πολλά σημαντικά ονόματα και στους δύο χώρους).

 Οι δυο αυτές έννοιες δεν συνδέονται μόνο θεωρητικά. Πολλές πρακτικές ψυχολόγων που αφορούν πολλά ζητήματα όπως για παράδειγμα διάφορες τεχνικές και μοτίβα σκέψης ηρεμίας και χαλάρωσης έρχονται από τον κόσμο της Φιλοσοφίας, ιδιαίτερα της ανατολικής.

 Δύο επιστήμες ή μία τελικά; Θα έλεγα ξανά ότι είναι δύο διαφορετικές αλλά η Ψυχολογία όχι μόνο γεννήθηκε από τη Φιλοσοφία αλλά συνεχίζει σε μεγάλο βαθμό να πηγάζει μέσα από αυτήν. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως η μελέτη φιλοσόφων, ειδικά των υπαρξιακών, είναι ένα μεγάλο εργαλείο στα χέρια του κάθε θεραπευτή.

About Άρης Κωστόπουλος

Σπούδασα πάνω στα Παιδαγωγικά, την Κλασική Μουσική, την Συμβουλευτική και το Play Therapy σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Αθήνα. Είμαι μέλος του PTI (Play Therapy International). Το 2019 δημιούργησα το Open Voice με σκοπό να βρουν "στέγη" νέοι άνθρωποι που θέλουν να εκφράσουν τα ενδιαφέροντα, τις απόψεις και τις γνώσεις τους πάνω σε - κατά κύριο λόγο - επιστημονικά ζητήματα. Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο μου συγγραφικό έργο "Όταν οι πόρτες κλείνουν".