Το βιβλίο. Όχι κάθε βιβλίο. Αλλά ούτε και ένα συγκεκριμένο. Μόνο αυτό που μας κάνει να χανόμαστε, μας ρουφάει σε έναν άλλο κόσμο, εντελώς διαφορετικό από τον δικό μας. Τελικά γιατί διαβάζουμε βιβλία;

 Το διάβασμα είναι από τα λίγα πράματα που έχουν μόνο θετικά να δώσουν. Από το πολύ απλό, την βελτίωση της “γλώσσας” είτε αυτή αφορά την ορθογραφία είτε απλά την κατανόηση. Οι περισσότεροι θα θυμόμαστε τον δάσκαλο/την δασκάλα να μας λέει να διαβάσουμε βιβλία ή να μας αναθέτει να διαβάσουμε κάποιο βιβλίο στις διακοπές μας.

 Βελτιώνει την φαντασία μας. Η μαγική αυτή διαδικασία. Όταν ο εγκέφαλος αυτόματα παίρνεις τις λέξεις που βρίσκονται ως μελάνι πάνω σε ένα χαρτί και ξαφνικά δημιουργεί εικόνες, χρώματα, ήχους, έναν ολόκληρο κόσμο. Έναν κόσμο στον οποίο συμμετέχουμε εντέλει και εμείς οι ίδιοι, μας απορροφάει και μας κάνει μέρος του.

 Οι γνώσεις που μας δίνει, τα μέρη στα οποία μας πηγαίνει. Όποιος διαβάζει βιβλία έχει ήδη ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Μέσα από τα βιβλία ειδικά όταν αφορούν μεγάλη ποικιλία από συγγραφείς διδασκόμαστε, γνωρίζουμε και μαθαίνουμε για διάφορες κουλτούρες, κοινωνίες, για μέρη που δεν ονειρευτήκαμε καν ότι θα βρεθούμε, βλέπουμε εικόνες από τον τρόπο ζωής, από την ιστορία των λαών. Μαθαίνουμε για τις συνήθειες και τα έθιμα και όσα έχει να δώσει και να πει κάθε χώρα σε αυτόν τον κόσμο.

 Η συναισθηματική διέγερση. Μέσα από τους ήρωες και τις καταστάσεις ταυτιζόμαστε, μαθαίνουμε να αναγνωρίζουμε αλλά και να ελέγχουμε τα συναισθήματα μας. Πόσες φορές δεν αγωνιούσαμε μέχρι να φτάσουμε στην λύτρωση, την οποία και αισθανόμασταν τόσο έντονα σα να ήμασταν εμείς οι ίδιοι οι ήρωες της ιστορίας…και ίσως να ήμασταν.

 Προφανώς και τα θετικά δεν σταματάνε εδώ. Όμως είναι και υποκειμενικά, δεν μπορούν να μπουν σε καλούπια γιατί ο καθένας κερδίζει κάτι άλλο από το διάβασμα. Σε αυτήν την υπέροχη διαδικασία δεν υπάρχουν “πρέπει” και απαγορεύσεις. Είναι μια κατάσταση που ενώνει τον κόσμο, που μας φέρνει όλους κοντά ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, φύλου.

About Άρης Κωστόπουλος

Σπούδασα πάνω στα Παιδαγωγικά, την Κλασική Μουσική, την Συμβουλευτική και το Play Therapy σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Αθήνα. Είμαι μέλος του PTI (Play Therapy International). Το 2019 δημιούργησα το Open Voice με σκοπό να βρουν "στέγη" νέοι άνθρωποι που θέλουν να εκφράσουν τα ενδιαφέροντα, τις απόψεις και τις γνώσεις τους πάνω σε - κατά κύριο λόγο - επιστημονικά ζητήματα. Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο μου συγγραφικό έργο "Όταν οι πόρτες κλείνουν".