Πολύ λίγα λόγια μπορούμε να πούμε για τον τεράστιο συγγραφέα Μίλαν Κούντερα. Γεννημένος το 1929 στο Μπρνο της – τότε – Τσεχοσλοβακίας ξεκίνησε αρχικά ως μουσικός. Μέλος του κομμουνιστικού κόμματος, από το οποίο εκδιώχθηκε καθώς οι απόψεις του δεν συμφωνούσαν με την πρέπουσα “γραμμή”.

Το βιβλίο του “Η άγνοια” (Ignorance ή στα γαλλικά L’ignorance) γράφτηκε το 1999 και δημοσιεύτηκε το 2000 (κυκλοφόρησε στα ελληνικά το 2001). Στο βιβλίο ακολουθούμε δύο πολιτικούς πρόσφυγες, αυτοεξόριστους από την κομμουνιστική Τσεχία, οι οποίοι συναντιούνται τυχαία 20 χρόνια μετά στο ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα τους, μια πατρίδα διαφορετική. Η ερωτική τους ιστορία αλλά κυρίως τα συναισθήματα που τους γεννιούνται σε αυτήν την επιστροφή μας οδηγούν σε ένα συναισθηματικό ταξίδι στην προσφυγιά, την ύπαρξη του ανθρώπου, τις αναμνήσεις και την ουσία εντέλει της ζωής.

Ο εκπληκτικός Κούντερα, όπως σε όλα τα βιβλία του έτσι και σε αυτό, λειτουργεί τόσο ποιητικά όσο και φιλοσοφικά. Παραθέτει τις σκέψεις και τα συναισθήματα μέσα από δύο τυχαίους ανθρώπους και θέτει ζητήματα πολιτικά, όπως τα απολυταρχικά καθεστώτα, οι άνθρωποι που δεν αντέχανε την καταπίεση και φύγανε αφήνοντας πίσω πατρίδα, οικογένεια και φίλους. Αλλά και πως έπρεπε να ενταχθούν ξανά σε μια άλλη κοινωνία, ξένη και άγρια πολλές φορές προς αυτούς.

Θέτει ζητήματα ψυχολογικά για την φθορά των σχέσεων, την καταπίεση των ανθρώπων στο πως πρέπει να φερθούν, τα θυσιασμένα όνειρα ειδικά των γυναικών.

Θέτει όμως και ζητήματα φιλοσοφικά όπως το νόημα της ζωής, ο διαφορετικός τρόπους που βλέπουμε τον κόσμο (το οποίο φαίνεται μέσα από τις διαφορετικές αναμνήσεις που είχαν οι δύο ήρωες για τις κοινές τους εμπειρίες.

Το βιβλίο αυτό είναι ένα βιβλίο για την ζωή. Με τα καλά και τα άσχημα της. Με τα συναισθήματα, τις σκέψεις, τις εμπειρίες, τις χαρές, τις λύπες και τις αγωνίες όχι μόνο των ηρώων ούτε και μόνο του συγγραφέα…αλλά κάθε ανθρώπου πάνω στη Γη.

About Άρης Κωστόπουλος

Σπούδασα πάνω στα Παιδαγωγικά, την Κλασική Μουσική, την Συμβουλευτική και το Play Therapy σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Αθήνα. Είμαι μέλος του PTI (Play Therapy International). Το 2019 δημιούργησα το Open Voice με σκοπό να βρουν "στέγη" νέοι άνθρωποι που θέλουν να εκφράσουν τα ενδιαφέροντα, τις απόψεις και τις γνώσεις τους πάνω σε - κατά κύριο λόγο - επιστημονικά ζητήματα. Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο μου συγγραφικό έργο "Όταν οι πόρτες κλείνουν".