Γίνεται ένα βιβλίο να σου αλλάξει όντως τη ζωή ή και να στην καθορίσει; Και όμως γίνεται.

Πριν αρκετά χρόνια, όταν ακόμα ήμουν μαθητής Γυμνασίου, έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο του αγνώστου για μένα, τότε, Ίρβιν Γιάλομ, το “Όταν έκλαψε ο Νίτσε”. Μέχρι εκείνη τη μέρα δεν είχα καμία επαφή με την επιστήμη της Ψυχολογίας και την Φιλοσοφία. Αφού διάβασα τις πρώτες σειρές, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι ο Γιάλομ θα αποτελέσει, άθελα του και εν αγνοία του, τον μεγαλύτερο δάσκαλο για μένα.

Στο βιβλίο παρακολουθούμε να εξελίσσεται ένα μυθιστόρημα με ήρωες τον Γερμανό φιλόσοφο Φρίντριχ Νίτσε, τον Αυστριακό γιατρό Γιόζεφ Μπρόιερ και τον νεαρό ειδικευόμενο γιατρό Ζίγκμουντ Φρόιντ. Τα κύρια πρόσωπα συμπληρώνουν η δυναμική Λου Σαλομέ και η σαγηνευτική ασθενής Άννα Ο.

Ο συγγραφέας με εκπληκτική μαεστρία ξεδιπλώνει μια ιστορία συγκρούσεων, έρωτα, τρέλας, αλλά, περισσότερο απ’ όλα, υπαρξιακής αναζήτησης. Μέσα από τις σχέσεις των ηρώων ο Γιάλομ καταφέρνει να μας διδάξει πολλά για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την έννοια της “ύπαρξης”, για την ψυχοθεραπεία, για τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Με έναν πανέμορφο τρόπο τα πρόσωπα , οι καταστάσεις και οι σχέσεις εναλλάσσονται μπροστά στα μάτια μας, σαν ζωντανό έργο στο οποίο είμαστε όλοι θεατές. Βασίζοντας τη φαντασία του πάνω σε αληθινά γεγονότα, ο Γιάλομ υφαίνει ένα πέπλο αλήθειας και μυθοπλασίας κρατώντας, όμως, τα χαρακτηριστικά που έχει ο ίδιος ως άνθρωπος… ένας από τους μεγαλύτερους ψυχιάτρους και ένας υπέροχος συγγραφέας που καταφέρνει να διεισδύσει με επιτυχία στη φαντασία και το μυαλό όλων των ανθρώπων. Από αυτούς που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ ξανά με τη Φιλοσοφία και τη Ψυχολογία, μέχρι τους ειδικούς αυτών των πεδίων.

Με κεντρικό ήρωα τον Νίτσε, έναν από τους μεγαλύτερους υπαρξιακούς φιλοσόφους που υπήρξαν ποτέ, μας δίνεται η ευκαιρία να αναρωτηθούμε και εμείς οι ίδιοι για την ύπαρξη μας, τη ζωή μας, την ταυτότητα μας αλλά και τις σχέσεις μας, όσες από αυτές είναι αληθινές. Η ροή της ιστορίας κυλάει απρόσκοπτα και χωρίς να κάνει “κοιλιά” σε κάποιο σημείο, καθώς δεν υπάρχουν περιττές περιγραφές που θα είχαν απλά σκοπό να “γεμίσουν” τις σελίδες. Ο Γιάλομ λόγω και του επαγγέλματος του γνωρίζει καλά για τι γράφει, ενώ, το ταλέντο του ως συγγραφέας τον βοηθάει στο να αποφύγει πιθανές “παγίδες” στην εξέλιξη της πλοκής. Η ιστορία μπορεί να έχει ως κεντρικό θέμα κάποια από τα πιο “βαριά” θέματα που μας απασχολούν, όμως η αέρινη πένα του συγγραφέα τα κάνει να μοιάζουν όλα απλά και καθημερινά.

Ο Γιάλομ και τα βιβλία του αποτέλεσαν από εκείνο το σημείο και έπειτα, φάρο για τη ζωή μου. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με εσάς. Δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας να κάνει ένα λογοτεχνικό ταξίδι εξερεύνησης της ανθρώπινης ύπαρξης.

About Άρης Κωστόπουλος

Σπούδασα πάνω στα Παιδαγωγικά, την Κλασική Μουσική, την Συμβουλευτική και το Play Therapy σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Αθήνα. Είμαι μέλος του PTI (Play Therapy International). Το 2019 δημιούργησα το Open Voice με σκοπό να βρουν "στέγη" νέοι άνθρωποι που θέλουν να εκφράσουν τα ενδιαφέροντα, τις απόψεις και τις γνώσεις τους πάνω σε - κατά κύριο λόγο - επιστημονικά ζητήματα. Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο μου συγγραφικό έργο "Όταν οι πόρτες κλείνουν".