Η Παράξενη Υπόθεση του Δόκτωρ Τζέκιλ και του Κύριου Χάιντ. Μια ιστορία μυστηρίου μέσω της οποίας ο συγγραφέας περιέγραψε την ανθρώπινη φύση … μια μάχη του καλού και του κακού.

Ο Δόκτωρ Τζέκιλ είναι ένας γιατρός που προσπαθεί να βρει το φάρμακο για να διαχωρίσει το κακό που έχει μέσα του. Τα πειράματα που κάνει έχουν άσχημη εξέλιξη και τελικά δημιουργείται μια ξεχωριστή και όλο και πιο ανεξάρτητη οντότητα, ο Κύριος Χάιντ.

Ο Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον έγραψε τη νουβέλα τον Οκτώβριο του 1885 και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1886. Σημείωσε εξ αρχής μεγάλη επιτυχία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο θέατρο και στον κινηματογράφο. Ο συγγραφέας επηρεασμένος από το γενικότερο κλίμα της εποχής, Βικτωριανή Εποχή, όπου υπάρχει μεγάλη πρόοδος αλλά και αύξηση των υπαρξιακών ανησυχιών.

Ο Στίβενσον περιγράφει με τον πιο μυστηριώδη και όμορφο τρόπο την διττή φύση του ανθρώπου, το καλό και το κακό που υπάρχει μέσα στον καθένα, τον πολιτισμό και την αγριότητα που ακολουθούν αυτών των συναισθημάτων.

Μέσα από τον ήρωα της ιστορίας, ο συγγραφέας εκφράζει και τις δικές τους ανησυχίες και απόψεις για την επιστημονική πρόοδο και τα αποτελέσματα της αλλά και για την αδιαμφισβήτητη ύπαρξη της “φωτεινής” και “σκοτεινής” πλευράς στον κάθε άνθρωπο. Ο Δόκτωρ Τζέκιλ εκφράζει την προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να βρει “απαντήσεις” για όλα, εκφράζει τον πολιτισμό, το καλό, την αγνότητα. Ο Κύριος Χάιντ αποτελεί την προσωποποίηση του κακού, του μοχθηρού, της αγριότητας και της βίας. Όσο και να προσπαθεί ο κύριος χαρακτήρας , δηλαδή ο Δόκτωρ Τζέκιλ, να διαχωρίσει το κακό από μέσα του, δεν τα καταφέρνει. Η ανθρώπινη φύση δεν διαχωρίζεται και δεν καταπολεμάται, μόνο ελέγχεται και εκπολιτίζεται.

Η ψυχογράφηση του ανθρώπινου πολιτισμού από τον Στίβενσον είναι εκπληκτική. Με απλό τρόπο, μέσα από μια ιστορία φαντασίας και μυστηρίου εκφράζει τις ανησυχίες ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ένα έργο σταθμός, επίκαιρο σε κάθε εποχή. Μια ιστορία μυστηρίου και τρόμου. Μια ιστορία για την ανθρώπινη φύση.

About Άρης Κωστόπουλος

Σπούδασα πάνω στα Παιδαγωγικά, την Κλασική Μουσική, την Συμβουλευτική και το Play Therapy σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Αθήνα. Είμαι μέλος του PTI (Play Therapy International). Το 2019 δημιούργησα το Open Voice με σκοπό να βρουν "στέγη" νέοι άνθρωποι που θέλουν να εκφράσουν τα ενδιαφέροντα, τις απόψεις και τις γνώσεις τους πάνω σε - κατά κύριο λόγο - επιστημονικά ζητήματα. Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο μου συγγραφικό έργο "Όταν οι πόρτες κλείνουν".