Ο Δον Κιχώτης είναι ίσως το πιο διαδεδομένο βιβλίο (μετά την Βίβλο) και σίγουρα ένα από τα λίγα που επηρέασαν σε τέτοιο βαθμό τη νεότερη δυτική λογοτεχνία. Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες Σααβέδρα, έγραψε το βιβλίο όσο ήταν στη φυλακή. Το μυθιστόρημα εκδόθηκε σε δύο μέρη το 1605 και το 1615.

Η ιστορία αφορά έναν αγρότη, ο οποίος επηρεασμένος από τα πολλά βιβλία με ιππότες που διάβαζε χάνει τα λογικά του και πιστεύει πως είναι και ο ίδιος ιππότης. Πείθει τον γείτονα του, τον αγαθό Σάντσο Πάντσα, να τον ακολουθήσει σε ένα ταξίδι με απώτερο σκοπό την σωτηρία της αγαπημένης του Δουλτσινέα.

Ακολουθώντας την πένα του συγγραφέα, κάνουμε ένα μεγάλο ταξίδι μαζί με τον ήρωα, τον Αλόνσο Κιχάδα ή Δον Κιχώτη, γεμάτο γέλιο, φαντασία αλλά και συγκίνηση. Ο Θερβάντες δίνει ιδιαίτερη σημασία στους δυο κεντρικούς ήρωες και την μεταξύ τους σχέση. Βλέπουμε δύο ανθρώπους διαφορετικούς, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, οι οποίοι αναπτύσσουν έναν πολύ ιδιαίτερο δεσμό. Μπορεί ο Δον Κιχώτης να έπεισε τον Σάντσο Πάντσα να τον ακολουθήσει τάζοντάς του κομμάτι γης, όμως εντέλει αυτός ο δεσμός και η πίστη που έχουν μεταξύ τους είναι που υπερισχύει. Μέσα από τις περιπέτειες των δύο φίλων, γεννιούνται ποικίλα συναισθήματα. Συμπόνοια για αυτόν τον τρελό άνθρωπο ή ταύτιση με τον ονειροπόλο ήρωα; Λύπη για τα χτυπήματα που δέχεται ή θαυμασμό για την επιμονή του; Ο συγγραφέας ισορροπεί μεταξύ του λογικού και του παράλογου, δίνοντας μας άλλες φορές την εντύπωση ότι μιλάμε για έναν καταπιεσμένο άνθρωπο που έψαχνε την περιπέτεια που έλειπε από την ήσυχη ζωή του και άλλες φορές την εικόνα ενός ανθρώπου που έχασε ξαφνικά τα λογικά του.

Η μαγεία αυτής της ιστορίας έγκειται στο γεγονός πως όποια πλευρά και να διαλέξουμε, παρακολουθούμε έναν άνθρωπο που ίσως να τον ζηλεύαμε κιόλας. Βρήκε την δύναμη ακόμα και σε μεγάλη ηλικία να πολεμήσει με αυτά που υπάρχουν είτε στην πραγματικότητα είτε στην φαντασία του, κυνηγώντας τον στόχο του όσο μακριά και να είναι, όσες δυσκολίες και να βρει μπροστά του. Μέσα από την ευγένεια και την ιπποσύνη παραμένει σταθερός στις αξίες και τους στόχους του. Φυσικά δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στον πιστό του σύντροφο Σάντσο Πάντσα. Ένας αγαθός άνθρωπος που ονειρευόταν να γίνει πλούσιος. Αποδεικνύεται όμως ο πιο πιστός σύντροφος. Αυτός που προσπάθησε να συνετίσει τον Δον Κιχώτη και παρ’ όλο που δεν τα κατάφερνε, δεν τον εγκατέλειψε. Μέσα από τον Σάντσα Πάντσα ο συγγραφέας μας δίνει έτοιμη όλη την έννοια της πραγματικής φιλίας. Πιστός, υποστηρικτικός, αγαπάει τον Δον Κιχώτη και δεν τον εγκαταλείπει, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Ο Δον Κιχώτης ήταν, είναι και θα είναι ο μεγαλύτερος επαναστάτης που “πέρασε” από αυτόν τον κόσμο. Έκανε όλα αυτά που μόνο να ονειρευτούμε θα μπορούσαμε, αυτά που όλοι θέλουμε αλλά κανείς μας δεν τολμάει. Απαρνήθηκε τα πάντα, απέρριψε αυτά που όριζε η κοινωνία του και κυνήγησε το όνειρό του. Ονειροπόλος, τρελός, όποιος και αν είναι ο ορισμός που του ταιριάζει, ο Δον Κιχώτης θα είναι σίγουρα αυτός που κατάφερε να σπάσει τα όρια των ονείρων μας και να τα πραγματοποιήσει. Με τον δικό του μοναδικό τρόπο…

About Άρης Κωστόπουλος

Σπούδασα πάνω στα Παιδαγωγικά, την Κλασική Μουσική, την Συμβουλευτική και το Play Therapy σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Αθήνα. Είμαι μέλος του PTI (Play Therapy International). Το 2019 δημιούργησα το Open Voice με σκοπό να βρουν "στέγη" νέοι άνθρωποι που θέλουν να εκφράσουν τα ενδιαφέροντα, τις απόψεις και τις γνώσεις τους πάνω σε - κατά κύριο λόγο - επιστημονικά ζητήματα. Το 2020 εκδόθηκε το πρώτο μου συγγραφικό έργο "Όταν οι πόρτες κλείνουν".