Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για την ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς και για τα γεγονότα που την καθιέρωσαν ως μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.

Το 1865 λοιπόν, αμέσως μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου, τέθηκε για πρώτη φορά από τα εργατικά σωματεία των ΗΠΑ το θέμα της οκτάωρης εργασίας. Μετά από 16 χρόνια ιδρύθηκε η Ομοσπονδία των Εργατικών Ενώσεων, που αργότερα μετονομάστηκε σε Αμερικανική Ομοσπονδία Εργασίας και αποτέλεσε το μεγαλύτερο συνδικαλιστικό κίνημα της εποχής. Στο συνέδριο της το 1885, πάρθηκε η απόφαση να γίνουν την 1 η Μαΐου του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο της Αμερικής, το Σικάγο. Βασικό αίτημά τους ήταν η μείωση του ωραρίου εργασίας με σύνθημα τους το: “Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο”.

Την τελευταία Κυριακή πριν από την Πρωτομαγιά του 1886, οργανώθηκε στο Σικάγο μια μεγάλη διαδήλωση με την συμμετοχή περίπου 20.000 ανθρώπων. Την 1 η Μαΐου εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα και περισσότεροι από 90.000 στο Σικάγο. Στις 3 Μαΐου ξεκίνησαν τα αιματηρά επεισόδια, όταν απεργοσπάστες προσπάθησαν να διασπάσουν τις γραμμές των απεργών έξω από το εργοστάσιο Μακ Κόρμικ, στο Χάρβεστερ. Η αστυνομία επενέβη μαζί με τους μπράβους του εργοστασίου και χτύπησαν βίαια τους απεργούς. Ο απολογισμός αυτής της συμπλοκής ήταν ο θάνατος 6 εργατών και ο τραυματισμός άλλων 30.

Την επομένη των γεγονότων, τα συνδικάτα οργάνωσαν μεγάλη συγκέντρωση εναντίον της αστυνομικής βίας, στην πλατεία Χάιμαρκετ του Σικάγου. Παρά τον ειρηνικό χαρακτήρα της πορείας, η αστυνομία έλαβε την εντολή να διαλύσει με την βία την κινητοποίηση. Κατά την διάρκεια των συμπλοκών ένας άγνωστος διαδηλωτής πέταξε χειροβομβίδα προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Αποτέλεσμα αυτής της πράξης ήταν ο θάνατος 7 αστυνομικών και 4 διαδηλωτών, ενώ πολλοί εργάτες τραυματίστηκαν. Σε αντίποινα οι αστυνομικές αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις κυρίως στελεχών του εργατικού κινήματος, εκ των οποίων τέσσερις καταδικάστηκαν σε θάνατο, με μοναδικό επιχείρημα ότι ενθάρρυναν τον άγνωστο βομβιστή από τους λόγους που εκφώνησαν. Η συγκεκριμένη δίκη λόγω της μεγάλης προβολής της σε διεθνές επίπεδο, έθεσε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής γιορτής. Συγκεκριμένα καθιερώθηκε και επίσημα το 1889, κατά την διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου της Δεύτερης Διεθνούς στο Παρίσι, για να θυμίζει τα γεγονότα που έλαβαν μέρος στην αιματοβαμμένη απεργία του 1886.

Υ.Γ Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για την ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Βιβλιογραφία:

  • Foner Phillip S., Εργατική Πρωτομαγιά 1886-1986, εκδ. Σύγχρονη Εποχή Αθήνα 1986
  •  Συλλογικό έργο, 1886 Σικάγο Ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, εκδ. Αρδην Αθήνα