Από τα αρχαία ακόμα χρόνια ο Πλάτων χαρακτήριζε τη μουσική «ομορφιά του Σύμπαντος» και  υποστήριζε ότι «η μουσική είναι η κίνηση του ήχου για να φτάσει η ψυχή και να της διδάξει την αρετή». Ο Φρίντριχ Νίτσε είπε σωστά, «χωρίς μουσική, η ζωή θα ήταν λάθος».

Χαρούμενη, υψηλής έντασης ή υποτονική, η μουσική επηρεάζει αναμφίβολα  τα συναισθήματά μας. Το UC Berkeley ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη σε περισσότερα από 2.500 άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα σχετικά με τη συναισθηματική τους αντίδραση σε χιλιάδες τραγούδια διαφόρων ειδών, όπως ροκ, λαϊκά, τζαζ, κλασσικά, ορχηστρικά και heavy metal. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Σε όλους τους πολιτισμούς η προσωπική εμπειρία της μουσικής μπορεί να αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 13 συναισθήματα: διασκέδαση, χαρά, ερωτική ή ονειροπόλα διάθεση, χαλάρωση, ευφορία, θλίψη, άγχος, αμηχανία, ενόχληση, αδιαφορία, επιτυχία.

Είναι γνωστό ότι η μουσική απελευθερώνει ντοπαμίνη στον εγκέφαλο, τη χημική δηλαδή ουσία που δίνει την αίσθηση της ευφορίας. Βοηθά ν’ αλλάξει η διάθεσή μας, μειώνεται το άγχος και προκαλείται η αναλυτική σκέψη, μια από τις πολλές ευεργετικές δραστηριότητες του εγκεφάλου. Ακούγοντας ένα γνωστό κομμάτι, αναβιώνουν οι αναμνήσεις και επανέρχονται παλιά συναισθήματα που βιώθηκαν εκείνη τη στιγμή, διαμορφώνοντας το πώς νιώθουμε στην παρούσα στιγμή.

Εκτός από τα συναισθήματα, η μουσική έχει ευεργετική επίδραση και στο σώμα μας. Σε μια παλαιότερη μελέτη (2015) διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που άκουγαν μουσική πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την χειρουργική επέμβαση εμφάνισαν λιγότερο πόνο και άγχος σε σχέση μ’ αυτούς που δεν άκουσαν μουσική. Συγκεκριμένα, τα άτομα που άκουγαν μουσική κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης χρειάζονταν λιγότερα φάρμακα για τον πόνο από εκείνα που δεν απολάμβαναν μουσική. Σ’ αυτή την έρευνα πήραν μέρος περισσότεροι από 7.000 ασθενείς. (Πηγή: Healthline)

Το σώμα αντιδρά στο αγαπημένο μας κομμάτι με διάφορους τρόπους:

Κουνώντας το κεφάλι

Χτυπώντας τα πόδια

Κρατώντας το ρυθμό με τα δάχτυλα

Ο ρυθμός του τραγουδιού μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τον καρδιακό ρυθμό. Όταν μάλιστα οι άνθρωποι τραγουδούν μαζί, συγχρονίζεται η αναπνοή τους και δημιουργούνται θετικά συναισθήματα.

Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να προλάβετε τα άσχημα συναισθήματα με το πάτημα ενός κουμπιού. Ακούστε δυνατά το αγαπημένο σας κομμάτι και χαρίστε στον εαυτό σας χαρούμενη διάθεση. Το έχει ανάγκη!

About Ευαγγελία Ξώνη

Ονομάζομαι Ευαγγελία Ξώνη και ζω στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα ελληνική Φιλολογία, καθώς πάντα μου κινούσε το ενδιαφέρον η σπουδαιότητα αλλά και πολυπλοκότητα της γλώσσας μας. Τελικά όμως, με κέρδισε ο κόσμος των διαφημίσεων, του marketing και της digital τεχνολογίας. Απέκτησα Professional Diploma στα Digital and Social Media συνδυάζοντας τη σωστή έκφραση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Εργάζομαι ως κειμενογράφος αναλαμβάνοντας την συγγραφή και επιμέλεια κειμένων για εταιρικούς πελάτες.