Ολοένα και περισσότερο ακούμε για τους vegans ή για τους vegetarians . Ίσως κάποιος από το φιλικό μας περιβάλλον έγινε βιγκανιστής, ενώ γνωστοί σεφ συμπεριλαμβάνουν σταδιακά αντίστοιχες συνταγές στις γαστριμαργικές τους προτάσεις, τη στιγμή που πολλοί από εμάς δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τον ακριβή ορισμό των δύο αυτών λέξεων.

Ας δούμε λοιπόν, τις διαφορές τους:

Η λέξη Vegan σημαίνει αυτός που είναι αυστηρά χορτοφάγος. Αποφεύγει δηλ. το κρέας, τα ψάρια, αλλά και τα αυγά, το γάλα, το τυρί ή οποιαδήποτε άλλη τροφή είναι ζωικής προέλευσης, ακόμα και το μέλι.

Άρχισε να χρησιμοποιείται το 1944 στη Μ. Βρετανία και προέρχεται από τη λέξη vegetarian, συνδυάζοντας τα τρία πρώτα και τα δύο τελευταία γράμματα της λέξης. Οι Vegans θεώρησαν ότι δεν ήταν σωστό να χρησιμοποιηθεί η λέξη «χορτοφάγος» για ανθρώπους που κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα, γι’ αυτό και δημιούργησαν τον καινούριο αυτό όρο.

Οι Vegans ακολουθούν το συγκεκριμένο διαιτολόγιο είτε γιατί πιστεύουν ότι η κατανάλωση τέτοιου είδους προϊόντων κρύβει πολλή βία και βαρβαρότητα, είτε για λόγους υγείας, ή ακόμα για λόγους θρησκευτικούς ή πνευματικούς. Είναι αντίθετοι στην παραγωγή καλλυντικών που έχουν πειραματισθεί πρώτα σε ζώα καθώς και στην παραγωγή ρούχων από δέρμα, γούνα, μαλλί και μετάξι.

Οι Vegetarians ή αλλιώς χορτοφάγοι δεν τρώνε ούτε αυτοί κρέας, πουλερικά ή θαλασσινά. Συνήθως όμως, κάποιοι από αυτούς, συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους αυγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα. Έχουν και αυτοί τις ίδιες απόψεις αναφορικά με το θάνατο των ζώων, την προστασία της υγείας και της οικολογίας.

Η αλήθεια είναι βέβαια, ότι η διατροφή τους δεν περιορίζεται μόνο σε χόρτα. Μπορεί στο διαιτολόγιό τους να μην συμπεριλαμβάνεται το κρέας, οι συνδυασμοί όμως, οσπρίων και λαχανικών δίνουν γευστικότατα αποτελέσματα, όπως, κεφτέδες με ρεβίθια (φαλάφελ), κεφτέδες με φακές, φασόλια, ή γλυκοπατάτα, μανιτάρια κ.ά.

Θέλετε κι εσείς να ακολουθήσετε κάποιον από τους δύο τρόπους διατροφής;

Καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν διαιτολόγο, ώστε να μην παραλείψετε τις πρωτεΐνες, το σίδηρο, τη βιταμίνη Β12, το ασβέστιο και όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

About Ευαγγελία Ξώνη

Ονομάζομαι Ευαγγελία Ξώνη και ζω στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα ελληνική Φιλολογία, καθώς πάντα μου κινούσε το ενδιαφέρον η σπουδαιότητα αλλά και πολυπλοκότητα της γλώσσας μας. Τελικά όμως, με κέρδισε ο κόσμος των διαφημίσεων, του marketing και της digital τεχνολογίας. Απέκτησα Professional Diploma στα Digital and Social Media συνδυάζοντας τη σωστή έκφραση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Εργάζομαι ως κειμενογράφος αναλαμβάνοντας την συγγραφή και επιμέλεια κειμένων για εταιρικούς πελάτες.