Έχει την ευθύνη για την άμυνα του οργανισμού, ζει στο σώμα μας και είναι το πιο βασικό σύστημα για την υποστήριξη της ζωής. Μας υπερασπίζεται απέναντι σε εκατομμύρια βακτήρια, μικρόβια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα που καραδοκούν να εισβάλουν στον οργανισμό μας. Ο λόγος, για το ανοσοποιητικό σύστημα. Πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου οι ιώσεις, με κορυφαία τον κορωνοϊό κάνουν ολοένα και πιο δυσάρεστη την παρουσία τους. Είναι λοιπόν, μια καλή ευκαιρία όχι μόνο να μάθουμε για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και πώς να το ενισχύσουμε.

Πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου οι ιώσεις, με κορυφαία τον κορωνοϊό κάνουν ολοένα και πιο δυσάρεστη την παρουσία τους. Είναι λοιπόν, μια καλή ευκαιρία όχι μόνο να μάθουμε για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και πώς να το ενισχύσουμε.

Τι ακριβώς είναι;

Χαρακτηρίζεται πολύπλοκο και είναι αυτό που το κάνει μοναδικό και απροσπέλαστο σε οποιαδήποτε λοίμωξη. Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από εκατομμύρια κύτταρα που είναι οργανωμένα σε ομάδες και υποομάδες, μεταφέρουν πληροφορίες μέσα στο σώμα και σημαίνουν συναγερμό κάθε φορά που διαταράσσεται η ισορροπία του. Μόλις δηλαδή, αντιληφθεί ότι υπάρχει εισβολέας, ένα σώμα που είναι ξένο προς αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιεί τα κύτταρα, τα οποία παράγουν ισχυρές χημικές ουσίες, καλούν σε βοήθεια όλα τα αμυντικά κύτταρα για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να εξουδετερώσουν τον εχθρό.

Για παράδειγμα, η κοκκινίλα και η φαγούρα που ακολουθεί μετά το τσίμπημα ενός  κουνουπιού, αποτελεί απόδειξη ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αμύνεται. Τα λευκά αιμοσφαίρια ρίχνονται στη μάχη για να προασπίσουν τον οργανισμό και να ενισχύσουν την άμυνά του, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιπτώσεις. Δεν είναι όμως, μόνο η άμυνα που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα σημαντικό. Είναι η διαδικασία της ανοσίας που «χτίζει». Αυτό σημαίνει ότι όταν συναντήσει πάλι τον εισβολέα που δέχτηκε, μπορεί να τον καταπολεμήσει πιο γρήγορα και μάλιστα χωρίς να καταλάβουμε αυτή τη φορά την απειλή.

Από τι αποτελείται;

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποτελείται από τα κύρια όργανα που είναι ο μυελός των οστών και ο θύμος αδένας. Μέσα σ’ αυτά αναπτύσσονται τα ειδικά κύτταρα, τα λεμφοκύτταρα και τα κύτταρα παρουσίασης αντιγόνων. Τα δευτερεύοντα όργανα είναι οι αμυγδαλές, ο σπλήνας, τα λεμφογάγγλια και οι πλάκες Pever.

Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;

  • Δείχνοντας αγάπη και φροντίζοντας τον εαυτό μας. Διατηρούμε έτσι χαμηλούς ρυθμούς στους χτύπους της καρδιάς, ο οργανισμός χαλαρώνει και είναι έτοιμος ν’ αντιμετωπίσει κάθε κίνδυνο.
  • Κοιμόμαστε αρκετά, τουλάχιστον 7 ή 8 ώρες. Σε αντίθετη περίπτωση εκλύεται κορτιζόλη και ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση στρες, άρα πιο αδύναμος απέναντι σε πιθανούς εξωτερικούς εισβολείς.
  • Γυμναζόμαστε με μέτρο. Σύμφωνα με έρευνες, η γιόγκα και το πιλάτες συμβάλλουν στη βελτίωση πολλών λειτουργιών, όπως του κυκλοφορικού, του λεμφικού και του αναπνευστικού συστήματος.
  • Επιδιώκουμε τον καθαρό και δροσερό αέρα. Ο κρύος αέρας δεν αρρωσταίνει, αντίθετα είναι απαραίτητος για να διατηρούμαστε υγιείς.
  • Δεν ντυνόμαστε βαριά. Φοράμε ρούχα ζεστά, αλλά και ρούχα που να μπορούμε να βγάλουμε αν ζεσταθούμε. Μια ζακέτα πάνω από το πουκάμισο ή την μπλούζα ή ένα πουλόβερ, μπορούν να αφαιρεθούν για να μην ιδρώσουμε και να διατηρήσουμε σταθερή τη θερμοκρασία του σώματός μας.
  • Τέλος, η σωστή διατροφή. Στο καθημερινό μας διαιτολόγιο θα πρέπει να υπάρχουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, σε ανόργανα συστατικά (ψευδάργυρος, σελήνιο, βιταμίνη C, βιταμίνη D), το ελαιόλαδο, τα ψάρια, φρούτα και λαχανικά.

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα κάνει ό,τι μπορεί για να μας προστατέψει. Αυτό που εμείς μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό είναι να είμαστε αισιόδοξοι, ευγνώμονες για ό,τι έχουμε, καλοδιάθετοι και ευγενικοί προς τη ζωή μας. Το καλό πηγάζει από μέσα μας κι εκεί τελικά επιστρέφει!

About Ευαγγελία Ξώνη

Ονομάζομαι Ευαγγελία Ξώνη και ζω στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα ελληνική Φιλολογία, καθώς πάντα μου κινούσε το ενδιαφέρον η σπουδαιότητα αλλά και πολυπλοκότητα της γλώσσας μας. Τελικά όμως, με κέρδισε ο κόσμος των διαφημίσεων, του marketing και της digital τεχνολογίας. Απέκτησα Professional Diploma στα Digital and Social Media συνδυάζοντας τη σωστή έκφραση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Εργάζομαι ως κειμενογράφος αναλαμβάνοντας την συγγραφή και επιμέλεια κειμένων για εταιρικούς πελάτες.