Πολλά πράγματα άλλαξαν τους τελευταίους μήνες. Περιορίστηκαν οι έξοδοί μας, έκλεισαν τα γυμναστήρια, κλειστήκαμε λίγο πολύ όλοι στο σπίτι. Μάλλον, σχεδόν όλοι… . Όσοι ήταν φανατικοί της άσκησης, συνέχισαν να γυμνάζονται αλλά και όσοι μέχρι τώρα ήταν φανατικοί του καναπέ, άρχισαν δειλά – δειλά να περπατούν ή ακόμα και να τρέχουν μικρές ή μεγάλες αποστάσεις.

Μπορούν άραγε, να τρέχουν όλοι;

Καταρχάς να πούμε ότι πρέπει πρώτα να γίνονται οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις: υπέρηχος καρδιάς, αιματολογικές εξετάσεις, τεστ κοπώσεως και σε ειδικές περιπτώσεις χρειάζεται η επίσκεψη στον ορθοπεδικό.

Είναι επίσης, αυτονόητο ότι όποιος ετοιμάζεται να τρέξει θα πρέπει να φορά το κατάλληλο ζευγάρι παπουτσιών και φυσικά τα κατάλληλα ρούχα.

Οι αρχάριοι θα πρέπει να ξεκινήσουν με περπάτημα και σταδιακά να αυξάνουν το ρυθμό και την απόσταση που διανύουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι το τρέξιμο «με το μαλακό» έχει καλύτερα αποτελέσματα στον οργανισμό και χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής.

Αντίθετα το έντονο τρέξιμο μπορεί να αποδειχτεί επιβλαβές για την υγεία. Σχετίζεται ακόμα και με τον αιφνίδιο θάνατο. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως το να τρέχεις υπερβολικά είναι τόσο κακό όσο το να μην τρέχεις καθόλου. Η εξήγηση που δίνουν είναι ότι η καρδιά είναι μυς και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη συστηματική άσκηση. Όταν όμως, η άσκηση είναι έντονη ο καρδιακός μυς αυξάνεται υπερβολικά σε πάχος, με αποτέλεσμα να μην διοχετεύει σωστά η καρδιά το αίμα. Η ασθένεια αυτή ονομάζεται υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και αποτελεί τη συχνότερη αιτία αιφνίδιου θανάτου σε νεαρά άτομα -κάτω των 30 ετών- και ιδιαίτερα σε αθλητές. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι κάθε αθλητής βρίσκεται σε κίνδυνο να εκδηλώσει αιφνίδιο θάνατο, αλλά είναι γνωστό ότι ορισμένες καρδιακές ανωμαλίες συνοδεύονται με αιφνίδιο θάνατο.

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια δεν εκδηλώνεται με συγκεκριμένα συμπτώματα. Δύσπνοια, κυρίως κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, πόνος στο στήθος, τάσεις λιποθυμίας, ζαλάδα, κόπωση, ταχυπαλμίες είναι κάποια από τα συμπτώματα που εκδηλώνονται. Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια δεν αποτελεί άμεσο κίνδυνο για την υγεία.

Για να είναι η άσκηση ακίνδυνη και ωφέλιμη για όλους και να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές, συστήνεται ο σωστός και τακτικός καρδιολογικός έλεγχος. Άλλωστε, όπως είπε και ο Διογένης (410-323 π.Χ Κυνικός Φιλόσοφος), «Ο αθλητισμός ωφελεί μέχρι να κοκκινίσουν τα μάγουλά σου. Από κει και πέρα είναι βλαβερός και καταστρέφει το μυαλό».

About Ευαγγελία Ξώνη

Ονομάζομαι Ευαγγελία Ξώνη και ζω στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα ελληνική Φιλολογία, καθώς πάντα μου κινούσε το ενδιαφέρον η σπουδαιότητα αλλά και πολυπλοκότητα της γλώσσας μας. Τελικά όμως, με κέρδισε ο κόσμος των διαφημίσεων, του marketing και της digital τεχνολογίας. Απέκτησα Professional Diploma στα Digital and Social Media συνδυάζοντας τη σωστή έκφραση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Εργάζομαι ως κειμενογράφος αναλαμβάνοντας την συγγραφή και επιμέλεια κειμένων για εταιρικούς πελάτες.