Η γρίπη είναι ιογενής λοίμωξη της μύτης, του λαιμού και των πνευμόνων.

Παρατηρείται έξαρσή της κυρίως κατά τη διάρκεια του χειμώνα. “Επιβιώνει” για 24 ώρες σε σκληρές επιφάνειες, όπως τηλεχειριστήρια, τραπέζια, πόμολα. Μεταδίδεται εύκολα μέσω των χεριών ή ακόμα και με τα αόρατα σταγονίδια της αναπνοής (φτάρνισμα, βήχας). Ο συγχρωτισμός, δηλαδή η συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστό χώρο, και ο ψυχρός καιρός, είναι παράγοντες που αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, δεν υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη. Πρέπει να “κάνει τον κύκλο” της, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Τα φάρμακα που χορηγούνται κατά τη διάρκεια της ασθένειας, βοηθούν τον ασθενή να αναρρώσει ταχύτερα και να αποφύγει τις επιπλοκές.

Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Τις περισσότερες φορές ένας αιφνίδιος πυρετός 38 ή 41 βαθμών, πόνος στους μύες, πονοκέφαλος και ρίγος είναι κάποια από συμπτώματα που μαρτυρούν ότι κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό της γρίπης. Μπορεί να συνοδεύονται από καταρροή, πονόλαιμο και βήχα, συνήθως ξηρό. 

Ο υψηλός πυρετός παραμένει συνήθως το πρώτο 24ώρο και πέφτει σταδιακά μετά από 2 ή 3 μέρες. Τα υπόλοιπα συμπτώματα διαρκούν από 2 έως 7 μέρες. Συχνά όμως ο βήχας επιμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Γρίπη και κρυολόγημα είναι το ίδιο;

Πρόκειται για δύο διαφορετικές ιώσεις. Ο πυρετός είναι το κοινό τους σύμπτωμα και ίσως αυτό μπερδεύει τη διάγνωσή τους. Το κρυολόγημα όμως δεν μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική γρίπη. Άλλωστε η λέξη «κρυολόγημα» δεν σχετίζεται με το κρύο, αλλά με τον ιό που το προκαλεί.

Άλλα κοινά τους συμπτώματα είναι η ρινική καταρροή, ο πονόλαιμος, ο βήχας, το φτάρνισμα και το αίσθημα αδυναμίας.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης;

Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μας με νερό και σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που χρειάζεται για να σκοτωθούν τα μικρόβια. Καλό είναι να πλένουμε τα χέρια μας κάθε φορά που επιστρέφουμε στο σπίτι μας, μετά από χρηματικές συναλλαγές, επίσκεψη στην τουαλέτα και πριν το φαγητό.

Οι ιοί και τα μικρόβια «ευδοκιμούν» σε κλειστούς κυρίως χώρους. Γι’ αυτό και πρέπει να αερίζονται τακτικά.

Αποφεύγουμε να αγγίζουμε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα μας, καθώς τα χέρια μας είναι φορέας μικροβίων.

Αποφεύγουμε να φταρνιζόμαστε χωρίς χαρτομάντιλο. Αν δεν έχουμε, καλύτερα να στρέψουμε το πρόσωπό μας στο εσωτερικό του αγκώνα μας.

Προσέχουμε πολύ τη διατροφή μας. Προτιμούμε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και αποφεύγουμε το κόκκινο κρέας, τα λιπαρά και το αλκοόλ.

About Ευαγγελία Ξώνη

Ονομάζομαι Ευαγγελία Ξώνη και ζω στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα ελληνική Φιλολογία, καθώς πάντα μου κινούσε το ενδιαφέρον η σπουδαιότητα αλλά και πολυπλοκότητα της γλώσσας μας. Τελικά όμως, με κέρδισε ο κόσμος των διαφημίσεων, του marketing και της digital τεχνολογίας. Απέκτησα Professional Diploma στα Digital and Social Media συνδυάζοντας τη σωστή έκφραση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Εργάζομαι ως κειμενογράφος αναλαμβάνοντας την συγγραφή και επιμέλεια κειμένων για εταιρικούς πελάτες.