Η ονομασία του είναι ιαπωνική. «Μα» σημαίνει σκόνη και «cha» είναι το τσάι. Δηλαδή είναι το τσάι σε μορφή σκόνης. Εδώ και 900 χρόνια το χρησιμοποιούν οι μοναχοί Βουδιστές σαν βότανο.

Ποια είναι η διαφορά του από τα υπόλοιπα τσάγια; 

Ο τρόπος καλλιέργειας αλλά και η συγκομιδή του είναι αυτά που το κάνουν ξεχωριστό. Το Matcha παράγεται από θάμνους που είναι καλυμμένοι με υφάσματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο τα φύλλα διατηρούν το ζωντανό πράσινο χρώμα τους. Η συγκομιδή γίνεται με το χέρι. Έπειτα τα φύλλα περνούν από ατμό για να διατηρήσουν τη γεύση και τις θρεπτικές τους ουσίες. Τέλος, αλέθονται σε μύλους από γρανίτη και παράγεται η πράσινη σκόνη, δηλαδή το τσάι. Ουσιαστικά πίνουμε ολόκληρο το φύλλο κι όχι το αφέψημά του.

Σε τι ωφελεί τον οργανισμό μας;

  • Περιέχει καφεΐνη. 1 γραμμάριο Matcha περιέχει περίπου 20-35 mg καφεΐνης τη στιγμή που ο απλός στιγμιαίος καφές περιέχει μέχρι και 80-100 mg. Η διαφορά του ωστόσο με τον καφέ είναι ότι δίνει την ίδια ενέργεια, για περίπου 4-6 ώρες, χωρίς τα «ενοχλητικά» συμπτώματα, όπως ο εκνευρισμός, οι ταχυκαρδίες και το αίσθημα άγχους.

  • Είναι αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι η συχνή κατανάλωσή του καθυστερεί τα σημάδια του γήρατος και ενισχύει το λαμπερό και υγιές δέρμα. Μετά από μελέτες, έχει βεβαιωθεί ότι περιέχει 137 φορές περισσότερες πολυφαινόλες από το απλό πράσινο τσάι, 60 φορές περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το σπανάκι, 7 φορές περισσότερες από τη μαύρη σοκολάτα και 6 φορές περισσότερες από τα Goji Berries.

  • Συμβάλλει στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών στο σώμα. Οι ελεύθερες ρίζες ευθύνονται για βλάβη των κυττάρων στους ιστούς και το DNA. Προκαλούν πρόωρη γήρανση και αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

  • Περιέχει L Θειανίνη, που είναι ένα σπάνιο αμινοξύ. Βοηθάει στη χαλάρωση του οργανισμού χωρίς όμως να προκαλεί υπνηλία. Ενισχύει την καλή διάθεση και τη μνήμη. Είναι επίσης σωτήριο σε περιπτώσεις άγχους, στρες, ανησυχίας και ευερεθιστότητας. 

  • Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη του ήπατος και να μειώσει τον κίνδυνο της ηπατικής νόσου.

  • Tέλος, μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του μεταβολισμού και στην καύση του λίπους. Καθώς έχει μηδενικές θερμίδες, συντελεί και στην απώλεια βάρους.

Το Matcha, εκτός από ζεστό ή κρύο ρόφημα, το συναντάμε και με άλλες μορφές. Σε σαλάτες, γλυκά ή σε συνδυασμό με άλλα φρούτα ως smoothies.

Τώρα που γνωρίζετε τα οφέλη του, δεν έχετε παρά να το δοκιμάσετε!

Photo by MJ Tangonan on Unsplash

About Ευαγγελία Ξώνη

Ονομάζομαι Ευαγγελία Ξώνη και ζω στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα ελληνική Φιλολογία, καθώς πάντα μου κινούσε το ενδιαφέρον η σπουδαιότητα αλλά και πολυπλοκότητα της γλώσσας μας. Τελικά όμως, με κέρδισε ο κόσμος των διαφημίσεων, του marketing και της digital τεχνολογίας. Απέκτησα Professional Diploma στα Digital and Social Media συνδυάζοντας τη σωστή έκφραση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Εργάζομαι ως κειμενογράφος αναλαμβάνοντας την συγγραφή και επιμέλεια κειμένων για εταιρικούς πελάτες.