Το ελαιόλαδο αποτελεί σύμβολο της μεσογειακής διατροφής. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα κατέχουν την πρωτιά στην παραγωγή του. Η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση ελαιόλαδου ανά κεφαλή σε διεθνές επίπεδο.

Η κατανάλωσή του ξεκινά από τα μυκηναϊκά χρόνια, όπου σύμφωνα με ανασκαφές βρέθηκε τριπλός λύχνος ελαίου. Το όνομα «έλαιον» βρέθηκε σε πινακίδα Γραμμικής Β από την Κνωσό, ως «erawo». Ο Ιπποκράτης και άλλοι γιατροί της εποχής, όπως ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης και ο Διοκλής συνιστούσαν τη χρήση του ως θεραπεία σε πολλές ασθένειες.

Φτάνοντας στο σήμερα και μελετώντας τη σύσταση του ελαιόλαδου με τα πιο σύγχρονα μέσα, δικαίως το χαρακτηρίζουμε πηγή ευεξίας, υγείας και μακροζωίας. Αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Έχει φαινόλες και την ελευρωπαΐνη, που είναι υπεύθυνες για την πικρή γεύση και το κάψιμο που προκαλεί στο λαιμό μας η κατάποσή του. Ειδικότερα οι φαινόλες έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις και χημειοπροστατευτικές ιδιότητες.

Επίσης, μειώνει την «κακή» χοληστερόλη (LDL) στο αίμα, διατηρεί τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και βοηθάει το έντερο να λειτουργεί καλύτερα. Ας σημειωθεί ακόμη ότι προλαμβάνει τις καρδιοαγγειακές παθήσεις και προστατεύει τον οργανισμό από καρδιακές νόσους λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει. Διευκολύνει την πέψη, μειώνει τα γαστρικά υγρά και βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Επιπλέον, το ελαϊκό οξύ που περιέχει βοηθά στην αναζωογόνηση του δέρματος και μάχεται το γήρας. Εκτός απ’ αυτό, οι πολυφαινόλες και η βιταμίνη Ε συντελούν στην πρόληψη του καρκίνου. Γίνονται ασπίδα και προστατεύουν τα κύτταρα από τον εκφυλισμό, τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες αλλά και τις φλεγμονές. Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν αποδείξει ότι το ελαιόλαδο βοηθά στην πρόληψη της νόσου Alzheimer, μιας και περιορίζει τη νευρωνική βλάβη στον εγκέφαλο.

Χάρη σε όλα αυτά τα συστατικά το ελαιόλαδο είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Ακόμα δηλαδή και στο τηγάνισμα δεν οξειδώνεται εύκολα.

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που ο Όμηρος το αποκαλούσε «το υγρό χρυσάφι» και ο Ιπποκράτης «ο μεγάλος θεραπευτής». Η χρήση του, όταν φυσικά γίνεται με σύνεση, μόνο οφέλη δίνει στον οργανισμό μας. Δεν έχουμε, επομένως, παρά να το τιμήσουμε και να το συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή!

About Ευαγγελία Ξώνη

Ονομάζομαι Ευαγγελία Ξώνη και ζω στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασα ελληνική Φιλολογία, καθώς πάντα μου κινούσε το ενδιαφέρον η σπουδαιότητα αλλά και πολυπλοκότητα της γλώσσας μας. Τελικά όμως, με κέρδισε ο κόσμος των διαφημίσεων, του marketing και της digital τεχνολογίας. Απέκτησα Professional Diploma στα Digital and Social Media συνδυάζοντας τη σωστή έκφραση με τη σύγχρονη τεχνολογία. Εργάζομαι ως κειμενογράφος αναλαμβάνοντας την συγγραφή και επιμέλεια κειμένων για εταιρικούς πελάτες.