Και εννοείται όλοι το ξέρουμε αυτό. Πόσες φορές έχεις πέσει στο κρεβάτι, ή στον καναπέ (ακόμα καλύτερα) και κοιμήθηκες τόσο βαθιά; Πολλές. Ξυπνάς και νομίζεις πως έχει αλλάξει η μέρα, ο μήνας, η δεκαετία. Κλασικό φαινόμενο. Και για μη νομίζεις πως είσαι ο μόνος, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν την ανάγκη να «κλέψουν» λίγη ώρα ύπνου τις μεσημεριανές ώρες.

Πόσο καλό είναι όμως να κοιμόμαστε το μεσημέρι ή το απόγευμα? Και, μάλιστα, ποια είναι η σωστή διάρκεια της σιέστας;

Ο μεσημεριανός «υπνάκος» προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία μας. Αρχικά βοηθά τον οργανισμό να χαλαρώσει και να μειώσει την σωματική κόπωση. Επίσης μετά από έναν μεσημεριανό ύπνο η διάθεση του ατόμου αλλάζει προς το καλύτερο. Έχει αυξημένη επαγρύπνηση και αποφεύγει τυχόν ατυχήματα και λάθη στο υπόλοιπο της ημέρας.

Όμως είναι καλό να γνωρίζουμε πως είναι ωραίο και αναγκαίο να κοιμόμαστε το μεσημέρι, αλλά με όρια. Όταν ξεπεράσουμε ένα λογικό χρονικό όριο, το οποίο επιστημονικές μελέτες οριοθετούν στα 45 λεπτά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιες «παρενέργειες». Η λεγόμενη αδράνεια ύπνου είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται κάποιος μετά τον μεσημεριανό ύπνο και νιώθει αποπροσανατολισμένος. Νιώθει μια «μέθη», χάνει την αίσθηση του χώρου και του χρόνου. Επίσης, αν ξεφύγει κανείς και κοιμηθεί αρκετές ώρες το μεσημέρι μετά είναι πολύ πιθανό να έχει προβλήματα στο βραδινό ύπνο. Αϋπνίες και καλή ποιότητα ύπνου είναι χαρακτηριστικά φαινόμενα που συμβαίνουν σε αυτή την περίπτωση.

Ωραία είναι, λοιπόν, να γευόμαστε τη γλύκα του μεσημεριανού ύπνου … αλλά με όρια!