…Αλλά με όρια !

Τώρα που ανοίγει ο καιρός και όλοι έχουμε ξεκινήσει τις βόλτες και τους καφέδες στον ήλιο, είναι μια καλή ευκαιρία, να θίξουμε το θέμα της βιταμίνης D.

Θα φανεί παράδοξο, αλλά παρόλο που η χώρα μας διακρίνεται για τον ήλιο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα επίπεδα της βιταμίνης D κυμαίνονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα . Το 57,7 % του πληθυσμού έχει διαγνωστεί με έλλειψη της βιταμίνης και αυτό οφείλεται σε παράγοντες, όπως :

1. Το γεωγραφικό πλάτος της Ελλάδας δεν επιτρέπει την επαρκή σύνθεση βιταμίνης D, ιδίως τους χειμερινούς μήνες.

2. Ο πληθυσμός έχει περιορίσει σε σημαντικό βαθμό την έκθεση στον ήλιο, φαινόμενο που στη διεθνή βιβλιογραφία περιγράφεται ως heliophobia ( ηλιοφοβία).

Υπάρχει, όμως, τρόπος να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη της βιταμίνης D; Φυσικά και υπάρχει. Μόλις 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο τη μέρα είναι αρκετά για να συνθέσουμε τις ποσότητες βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Μην ξεχνάμε να χρησιμοποιούμε αντηλιακό και καλό είναι να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες της ημέρας ( 10 το πρωί μέχρι 4 το μεσημέρι). Επίσης, μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη D μέσω της διατροφής μας από τροφές, όπως ο σολομός, οι γαρίδες, ο κρόκος του αυγού, οι σαρδέλες, τα ενισχυμένα δημητριακά και ο ενισχυμένος χυμός πορτοκαλιού. Εάν δεν καλύπτουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας σε βιταμίνη D μέσω έκθεσης στον ήλιο και διατροφής, υπάρχουν και τα συμπληρώματα.

Οπότε, λοιπόν, είναι καλό να βλέπουμε και λίγο ήλιο, καθώς από τις πιο σημαντικές ιδιότητες της βιταμίνης D είναι η ρύθμιση της απορρόφησης του φωσφόρου και του ασβεστίου. Βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος και τέλος, επηρεάζει τη λειτουργία περίπου 2000 διαφορετικών γονιδίων.