Καλοκαίρι… για κάποιους είναι θάλασσα και ηλιοθεραπεία, γι’ άλλους διακοπές και ξεκούραση ενώ για μερικούς διασκέδαση. Υπάρχουν, βέβαια, και εκείνοι που το καλοκαίρι για αυτούς σημαίνει φεστιβάλ, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, μουσικών συναυλιών, επίσκεψη εκθέσεων τέχνης. Μέσα από το συγκεκριμένο άρθρο επιδιώκεται η παρουσίαση των φεστιβάλ εκείνων που λαμβάνουν χώρα είτε σε αρχαιολογικούς χώρους είτε σε άλλα ιστορικά μέρη και η ενημέρωση όχι μόνο εκείνων για τους οποίους αποτελεί αγαπημένη τους συνήθεια η επίσκεψη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα φεστιβάλ αλλά και όσων επιθυμούν να ζήσουν μια διαφορετική καλοκαιρινή εμπειρία.

Φεστιβάλ Δελφών

Το φεστιβάλ των Δελφών αποτελεί ίσως τον μακροβιότερο πολιτιστικό θεσμό της χώρας μας. Η πρώτη απόπειρα για τη διεξαγωγή ενός δρώμενου στον σημαντικότατο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών έγινε το μακρινό 1927 με τις Α΄ Δελφικές Εορτές, όπου οργανώθηκαν από τον Άγγελο και την Εύα Σικελιανού με ταυτόχρονες δράσεις τόσο στο αρχαίο θέατρο όσο και στο αρχαίο στάδιο. Το φεστιβάλ με την ονομασία «Το Λάλον Ύδωρ» θα πραγματοποιηθεί από τους μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο και στα πλαίσια του διοργανώνονται μουσικές και θεατρικές παραστάσεις τόσο στον αρχαιολογικό χώρο του ιερού του Απόλλωνα όσο και σε άλλες πολιτιστικές στέγες του νομού Φωκίδας.

More info: http://www.delphifestival.gr/

Φεστιβάλ Νάξου

Το φεστιβάλ της Νάξου διεξάγεται στο κυκλαδίτικο νησί από το 2001 και λαμβάνει χώρα στον Πύργο Μπαζαίου. Ο συγκεκριμένος πύργος χρονολογείται περίπου στις αρχές του 17 ου αιώνα, ανήκει στον τύπο των πυργοειδών συγκροτημάτων, στην χαρακτηριστικότερη δηλαδή ομάδα μνημείων της Νάξου και η χρήση του ποικίλει στο πέρασμα των ετών. Φέτος, το φεστιβάλ διοργανώνεται από τις 26 Μαΐου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2019 και στο επίκεντρό του είναι η εικαστική έκθεση με το όνομα Ephemeral”, ενώ δεν απουσιάζουν και οι μουσικοθεατρικές παραστάσεις.

More info: https://www.elculture.gr/blog/festival-naxou-2019/

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Πρόκειται για ένα από το πιο γνωστά θερινά φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα σε κάποιους από το πιο γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και πραγματοποιείται παράλληλα σε δυο περιοχές, στην Αθήνα και στην Επίδαυρο. Η πρώτη παράσταση στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου ήταν η Εκάβη του Ευριπίδη στις 19 Ιουνίου 1955 και από τότε έχουν φιλοξενηθεί τόσο ελληνικές θεατρικές παραγωγές όσο και ξένες. Ταυτόχρονα με το αρχαίο θέατρο, παραστάσεις ανεβαίνουν και στο μικρό αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Απ’ την άλλη πλευρά, στα πλαίσια του φεστιβάλ πραγματοποιούνται στην Αθήνα δρώμενα κυρίως στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού αλλά και σε άλλα σημαντικότατα αρχαιολογικά μέρη, όπως στην αρχαία αγορά, στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού όπως επίσης και σε άλλες σύγχρονες πολιτιστικές στέγες.

More info: http://greekfestival.gr/

Φεστιβάλ Φιλίππων

Η αρχαία πόλη των Φιλίππων αποτέλεσε διακαή πόθο πολλών λαών και πολιτισμών, όπως των Μακεδόνων και των Ρωμαίων. Έπειτα από την δημιουργία της αρχαίας Εγνατίας Οδού, η οποία περνούσε μέσα από την πόλη και ένωνε τις δυτικές με τις ανατολικές επαρχίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, η πόλη άνθισε. Το φεστιβάλ Φιλίππων τη φετινή χρονιά κλείνει τα 62 του χρόνια, και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα πολιτιστικά φεστιβάλ της χώρας μας. Ξεκίνησε το 1957 με πρωτεργάτες τον αρχαιολόγο Δημήτριο Λαζαρίδη και τον φιλόλογο Χαράλαμπο Λαλένη με κάποιες θεατρικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων για να φτάσει στο σήμερα και να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά θερινά φεστιβάλ της Ελλάδας. Το 62 ο φεστιβάλ Φιλίππων 2019 θα διεξαχθεί από 10 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου και στρέφεται γύρω απ΄ την Οδύσσεια του Ομήρου, με ένα πρόγραμμα πλούσιο σε θεατρικές, μουσικές και δημιουργικές εκδηλώσεις.

More info: https://cityportal.gr/62o-festibal-filippwn-2019,165514,40,62,0

Φεστιβάλ Ολύμπου

Τα λόγια περισσεύουν. Όλυμπος, το σπίτι των θεών και το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Μια τέτοια επιβλητική τοποθεσία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει απ’ τον χάρτη των πολιτιστικών δρώμενων. Το φεστιβάλ Ολύμπου συμπληρώνει φέτος 48 χρόνια και το γιορτάζει με πληθώρα μουσικών και θεατρικών εκδηλώσεων στα πιο σημαντικά αρχαιολογικά και όχι μόνο μέρη του νομού Πιερίας, όπως είναι το αρχαίο θέατρο στο Δίον, το Ρωμαϊκό Ωδείο, το κάστρο του Πλαταμώνα, ο Βυζαντινός Ναός Παναγίας Κονταριώτισσας και αρκετοί άλλοι. Από το 2010 κι έπειτα θεσπίστηκε και ο θεσμός της τιμώμενης χώρας του φεστιβάλ, με το Ισραήλ να είναι η τιμώμενη χώρα για το 2019.

More info: https://www.festivalolympou.gr/el/

Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών

Το φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στον εμβληματικό χώρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη. Η Μονή Λαζαριστών αποτελεί πρώην μοναστικό συγκρότημα που χτίστηκε το 1886 από μοναχούς του τάγματος του Αγίου Βικεντίου του Παύλου, που ονομάζονταν Λαζαριστές από την έδρα τους στο ναό του Αγίου Λαζάρου στο Παρίσι και μετατράπηκε το 1997 σε πολιτιστικό κέντρο. Η πρώτη διοργάνωση έγινε στη Μονή Λαζαριστών τον Ιούνιο του 1992 και από τότε κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται ένα ιδιαίτερο φεστιβάλ που φιλοξενεί κάθε χρόνο διάφορους καλλιτέχνες και δεκάδες παραστάσεις. Το φετινό φεστιβάλ που ξεκίνησε στις Ιουνίου θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουλίου.

More info: https://www.monilazariston.gr/55406054.el.aspx

Kατά την διάρκεια των θερινών μηνών πραγματοποιούνται δεκάδες πολιτιστικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας με τα φεστιβάλ να βρίσκονται στο επίκεντρο αυτών. Ενδεικτικά αναφέρθηκαν μερικά, χωρίς βέβαια να παραγκωνίζεται η σπουδαιότητα άλλων, όπως είναι το Φεστιβάλ Επταπυργίου στη Θεσσαλονίκη, το Φεστιβάλ της αρχαίας Ολυμπίας και της αρχαίας Ήλιδας στον νομό Ηλείας, το Φεστιβάλ Δωδώνης στην Ήπειρο, το Φεστιβάλ αρχαίας Μεσσήνης στην Μεσσηνία και αρκετά άλλα. Το καλοκαίρι είναι η εποχή που αναμένει όλος ο κόσμος με ανυπομονησία καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς για λίγη ξεκούραση, για βουτιές στην θάλασσα, για διασκέδαση. Ωστόσο, καλοκαίρι σημαίνει… και φεστιβάλ, καλλιέργεια του μυαλού και της ψυχής των ανθρώπων, διεύρυνση του πνευματικού τους ορίζοντα, άλλωστε όπως έλεγαν και οι αρχαίοι πρόγονοί μας «νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ». Εσύ τι θα επιλέξεις;

About Νίκος Βιάνας

Ονομάζομαι Βιάνας Νικόλαος και είμαι απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Στο πλαίσιο των σπουδών μου συμμετείχα σε αρκετές ανασκαφικες έρευνες, ωστόσο το ενδιαφέρον μου εστιάζεται σε ολόκληρο το φάσμα του πολιτισμού. Για μένα πολιτισμός δεν είναι μόνο η αρχαία μας ιστορία και η κληρονομιά, αλλά οτιδήποτε σχετίζεται με τους ανθρώπους, τα ήθη και τα έθιμά τους, τον τρόπο ζωής και σκέψης τους, καθώς και τα υλικά τους κατάλοιπα. Συνεπώς, ηθικό χρέος όλων μας είναι τόσο η κληροδότησή του απο τις προηγούμενες γενιές όσο και η διατήρηση και παραχώρηση του για τις επόμενες.